Böcker

Göra fotoböcker

Jag gör numera mina böcker på BooksOnDemand (BoD), även om några av mina äldre böcker också ligger kvar på Blurb. Processen att hitta ett företag där jag kan göra mina böcker har varit lång och snårig, den går att läsa här.

Dessvärre är lösningen inte helt lyckad för BoD kan inte göra bra e-böcker av mina fotoböcker. När BoD gör en e-bok så blir den i formatet e-PUB. En e-PUB -fil har egenskapen att den går att läsa på många eboksläsare och den anpassar sidorna dynamiskt till varje e-boksläsarskärm, texten blir flytande. När jag gör en fotobok så tänker jag noga igenom hur bokens ska se ut, men när den omvandlas till en e-PUB -fil så packas allt samman till något som mest bara ser sorgligt ut.

Kontentan av allt detta blir att jag tagit bort mina e-böcker från BoD, nu finns bara böckerna att köpa som fysiska böcker. Om någon ändå vill ha en e-bok så går det bra att kontakta mig. Jag kan leverera de flesta av mina böcker i pdf-format.

Slussen

Jag vandrade i Slussens katakomber under drygt ett år. Återvände gång på gång. Idag är jag glad att jag genomförde projektet, för nu är Slussen borta.


Ögonblick

För den situation när någon frågar mig vad jag håller på med så bär jag boken ”Ögonblick” i kameraväskan. Hur förklarar man vad gatufotografi är? Bäst genom att visa. Boken är 15×15 cm och innehåller bara 26 sidor, men fungerar som en bra visuell förklaring. Boken finns inte att köpa, men idén får Du gärna stjäla.


Gamla Stan

Till min första större utställning i Gamla Stan 2008 gjorde jag en bok med färgbilder där bilderna ser ut som om dom var ritade med tuschpenna. Boken är slutsåld.


SPIMBY

Det tog 10 år! 10 år av fotograferande innan jag gjorde en ny bok med renodlade gatufotobilder. Jag trodde pandemin skulle sparka igång mig men det dröjde ända till vårvintern 2023 innan jag tog tag i materialet. Boken heter SPIMBY, en akronym för Street Photography In My Back Yard, dvs bara bilder från Stockholm.


Följ bollen

Allt hade sin start när min dotter som då bodde i Umeå ringde och berättade att hon börjat spela rugby. Det blev början på ett tioårigt projekt där jag med kameran återvände till Årstafältets rugbyplan för att se spelet och fotografera. Hösten 2017 spelades sista matchen i Årsta, det fick också bli punkten för mitt projekt att fotografera rugby. 


Strövtåg i Gamla Stan

Under ett år vandrade jag i Gamla Stan. Gick in och pratade med näringsidkare, träffade turister och folk som bor på denna ö.


Stockholm 1

Stockholm 1 är min första fotobok med gatufotografi. Bilderna är till huvudsak fotograferade 2011 – 2012.


Familjealbum

Vi är nog många som ärvt en större mängd osorterade bilder efter våra föräldrar eller nära släktingar. När min pappa dog 2002 så ärvde jag en kartong osorterade bilder. Det tog många år innan jag fullt ut förstod vad jag skulle göra med den kartongen.


Stockholmare


Tunnelbanan

Under processen att hitta en ersättare för Blurb gjorde jag en provbok på ett välrenommerat tryckeri. Bilder från Tunnelbanan. Boken blev misslyckad. Tryckeriet tryckte med blåstick, så boken finns inte att köpa, men en bok om Tunnelbanan kommer jag att göra.


Med Stockholm i sökaren

Till en utställning 2012 gjorde jag boken ”Med Stockholm i sökaren”. Boken är slutsåld.