Vi funderade en del på hur vi skulle förhålla oss till renovering av huset. Det handlade ju inte om stora åtgärder utan några tekniska förbättringar samt invändig ytrenovering. Skulle vi förnya alla ytor eller skulle vi acceptera att huset var iordninggjort för knappt 10 år sedan och bara åtgärda det vi ansåg nödvändigt. Vi bestämde oss för det senare. Vi har inget behov av att skapa en utställningsmiljö där allt är perfekt, vi vill ha ett trevligt och användbart hus, inget annat.

Tekniska förbättringar

Elcentral

Vi har så’n tur att det i släkten finns en elektriker som är både trevlig och hjälpsam, så det första vi gjorde var att vi frågade om han kunde byta ut den gamla elcentralen mot en modern central med jordfelsbrytare och automatsäkringar. Robin är snabb, så dagen efter att vi övertagit huset var han på plats och påbörjade föryngringen av elinstallationen. Rent generellt var det inget fel på den installation vi hade, men porslinssäkringar tillhör gårdagen. Samtidigt kompletterade vi med några kontakter för framtida projekt, plus att jag gjorde mitt första uppdrag som ”grottdykare” under huset. Vi behövde få fram en ”svartkabel” för kommande installation av värmepump. Nu vet jag varför det kallas krypgrund.

Värmepump

Redan i början på november hade vi kontakt med den firma som skulle leverera värmepump. Vi hade tittat ut en Panasonic, speciellt anpassad för fritidshus och utan någon bredare marknadsanalys beställde vi pumpen. Killen som skulle installera ville komma redan i mitten på november så vi fick bromsa honom, men den 9 december var han på plats. Hela installationen tog en knapp halvdag och det blev väldigt bra.

Internet

Rörläggningen för fiber gjordes redan i samband med övergång till kommunalt V/A 2014, men själva fiberdragningen kom senare. Säljaren av fastigheten hade varit förutseende nog att dra in fiber när installationerna gjordes i området, även om säljaren inte var intresserad av att ha Internet i fastigheten. Men vi var tacksamma. Vi bestämde att vi inte skulle bry oss om Internet den första månaden, vi hade nog att göra ändå, men 1/1 driftsattes Internet som gick igång direkt.

Larm

Med Internet på plats kunde vi också driftsätta ett larm. Om vi behöver larm i huset eller ej, det vet vi inte, men nu har vi det i alla fall. Skulle någon oinbjuden tassa in när vi inte är på plats så blir det ett fasligt väsen på sirenerna. Säkert är det någon av de bofasta grannarna som kommer springande.

Isolering

När jag var uppe på vinden och kröp för att dra om TV-antennsladden så kunde jag inte blunda för att isoleringen bara var 10 cm Gullfiber. Det är inte mycket. Villastandard idag är 40 cm och vid nybyggen läggs ofta in 50 cm. Det finns ju skäl för det. Först pratade vi om att jag skulle tilläggsisolera vinden nästa höst, men det dröjde inte länge förrän tankarna hamnade i andra banor. Vi bestämde oss för att låta en firma blåsa in lösull. 

Det blev 30 cm extra isolering ovanpå de 10 cm som redan fanns på plats. Förhoppningsvis skall det ge både lägre energiåtgång och jämnare inomhusklimat.

Ytskiktsrenovering

Huset är inte så stort, 57 kvadratmeter, så rummen är små och man får anpassa sig därefter. 

Det första beslutet vi tog var att taken rör vi inte. De är vitmålade, lite gulnade av ålder, men nästan hela. De små skador som fanns prickade jag i med vit färg. Lagningarna ”försvann” snabbt i de större ytorna fyllda med kvistar och panelskarvar.

Nästa beslut handlade om golven. I hall, badrum och kök ligger det klinker. Den rör vi inte.

I vardagsrummet ligger en ekparkett, den är hel och fin, så den rör vi heller inte. I det större av de små sovrummen är det också ekparkett som vi var tvingade att fixa, se nedan. I det minsta rummet ligger ett klickgolv, det golvet behöver heller inte åtgärdas.

Hallen

Inge åtgärd. På väggarna sitter en grönlaserad pärlspont. Den får duga tills vidare.

Vardagsrummet

Vi diskuterade ett tag om vi skulle sätta panel på väggarna, men efter lite fundering bestämde vi oss istället för att måla. Lite spackling och tre lager färg senare så var vardagsrummet klart. Givetvis fortfarande fyllt med allehanda saker som ännu inte funnit sin plats, men ändå….

Köket

Här bestämde vi oss för att inte göra någonting alls. Köket är inte stort, det finns en skåpvägg och den är redan optimalt utnyttjad.

Sedan finns plats för en mindre möbleringslösning och det hade vi på lager, så det var mest bara att plocka in sakerna.

Tapeten är ”psykedelisk”, men vi gillar den. 

Möbler

Vi gillar att rädda gamla möbler som på ett eller annat vis varit med genom livet. I vardagsrummet står en gul byrå som fanns på vinden på Hammarö, den har vi inte rört utan den får lov att vara lite shabby chic. Framför byrån står en stickstol som vi hittade under takstolarna på uthuset på Hammarö, tillsammans med soffbordet som också låg där och kände sig förbisett. Bredvid soffan (ny) står ett pottskåp som kommer från sommarstugan i Köla. 

I köket är det likadant. Karmstolen fick hustruns morfar i 90-årspresent, soffan är en tidig IKEA- soffa som Sylvis föräldrar köpte till Hammarö på 60-talet. Björkstolarna ropade vi in på auktion för 45 år sedan. De här möblerna hör ju inte ihop, men genom att jag klätt alla med samma tyg så blir dom ändå kompisar. Bordet köpte vi på Blocket för 250:-. Det var slitet och lite missfärgat, men slipmaskinen och Osmo hårdvaxolja gör underverk. 

Stickstolen 

Jag borde fotografera mer när jag renoverar…. Jag tog inte en bild på köksmöblerna under omklädning, men det blev några bilder på stickstolen, dessvärre ingen innan jag satta igång. När stommen var naken kom jag på att jag skulle ta en bild. Ibland går det för fort…

Det större av de små sovrummen

Det är inte stort, rummet invid köket. 2,70 x 2,70, ändå skall det fås att fungera. Hur vi än mätte och funderade så blev rummet inte stort nog att fungera med den dörr som satt i dörrkarmen när vi måttade upp hur stor plats sängarna skulle ta. Dessutom hade vi bestämt att rummet som idag är ett förråd med igång utifrån skulle konverteras till förråd / tvättstuga med ingång inifrån, så här fanns plats för lite nytänk. 

Lösningen blev att jag tog ut dörren som satt där och köpte en mycket lättare innerdörr som blev utgångspunkt för en platsbyggd skjutdörr.

Då kunde vi få plats med en garderob istället för sängbord på varje sida om sängen, samtidigt som det gick att stänga dörren till sovrummet ifall vi önskade. 

När vi renoverade sovrummet hade vi stora mått av tur. Det satt två garderober i sovrummet från början, men på fel ställe. När jag tog bort dessa så fanns det takpanel hela vägen till väggen, så taket behövde inte lagas, bara målas. Golvet var lite kinkigare, för parketten hade lagts fram till garderoberna, under fanns bara spånplatta. Men tur igen så hade överbliven parkett sparats, så jag kunde såga fram skarvlappar från den överblivna parketten och skarva i så att golvet blev helt. 

Så var det dörren till förrådet / tvättstugan.

Dörren som tidigare satt mellan kök och sovrum fick nu en ny roll. Tack Svensk Byggstandard för att allt passar så bra tillsammans. Det var bara att köpa och montera en karm i ett hål som jag först tog upp och sedan haka in den gamla dörren.

Torsdagen den 6 februari var sovrummet klart. Det här är knappast en mäklarbild, sovrummet är allt annat än ”piffat”, men nu har vi flyttat in.

Det mindre sovrummet

Vi bestämde oss för att inte ”överrenovera” vårt lilla sovrum / gästrum. Det som behövs är i princip en uppfräschning av väggarna. Golv och tak är bra och garderoberna rör vi inte. Sylvi grundade väggarna och sedan rollade hon på en väggfärg vi valt. Efter två strykningar så behövs ytterligare en omgång färg, men så kom Coronapandemin. Precis som med förrådet / tvättstugan stannade arbetet upp, men i det här rummet är det inte mer än en arbetsdag kvar för att rolla väggarna, samt några arbetspass med att slipa och lacka två garderobsdörrar.

Vid Valborg färdigställde vi det lilla rummet. Kvarstår att möblera.

Tvättstuga / förråd

Vi bestämde oss för att förråd / tvättstuga är viktigt att få klart. Vi hade ju redan fixat ingång från sovrummet, så innan vi kunde göra något mer så måste ingången utifrån sättas igen. Redan tidigare hade vi listat ut fjällpanelens dimensioner och köpt vad vi bedömde var tillräckligt många meter panel, så det var bara att sätta igång.

Att få ut dörren var inte speciellt svårt. Bara lyfta av dörrbladet och sedan använda så mycket våld som krävdes för att få loss karmen. Det var en hel del våld faktiskt, karmen var spikad med riktigt grova och långa spik, långt kraftigare tilltaget än vad som behövdes.

En kort stund senare kunde vi inspektera hålet och det var ju faktiskt inte mycket till vägg vi såg. Vinterisolering är det knappast i väggarna, tror det kallas ”varmisolering”, vad det nu är. Mannen vi köpte huset av hade satt in treglasfönster, det gillar vi. Nu insåg vi att fönstren sannolikt har bättre isoleringsförmåga än väggarna. Nåväl, väggarna är som de är, vi kommer inte att tilläggsisolera huset, vi ”gillar läget”. 

Vi tittade också på fjällpanelen och bestämde oss för att skarva ihop bitar som täcker hålet, att byta hela väggen kändes som ett onödigt ingrepp, förutsatt att brädbitarna gick att passa in. Eftersom det är ett förrådsutrymme så bestämde vi oss också för att återanvända de bitar av MDF-skivor som jag kapade loss när jag tog upp hålet från sovrummet in till förrådet.

Så upp med ångspärren och dit med skivorna på insidan.

Regeln är anpassad för återbruket av MDF. Sedan fylldes utrymmet med Gullfiber och ett vindskyddande lager asfaltpapp innan panelen monterades. Hålet efter isolering men före panel är en bild jag glömde ta.

Sista steget blev att finsåga in varje panelbräda efter hur varje skarvning såg ut. Dessutom fick jag storleksanpassa brädorna lite på höjden så att underkantslinjen hela tiden bibehölls. Det här momentet var tidskrävande.

Nu var förrådet stängt utifrån, så steget därefter blev spackling och målning på insidan och efter målning kunde vi sätta upp ett hyllsystem som vi haft sparat i Stureby i många år. Osannolikt nog hade vi exakt den mängd med stegar och konsoler som vi behövde. Målning av utsidan måste anstå tills vädret blir lite varmare. Sannolikt måste hela väggen målas, så’n tur att färgen stämmer så att enbart den nya panelen behöver målas, så’n tur har ingen.

Eftersom rummet inte bara skulle bli förråd utan även tvättstuga så måste vi dra in vatten och avlopp. Jag tänkte att det var ett jobb som vi köper av en lokal rörmokare, men det var ingen som ville hjälpa oss. Vi fick inte ens svar på vår vädjan om hjälp, så efter djupdykning i krypgrunden och en del fundering kring vad som behövdes så åkte jag till Biltema och köpte en kassa rör och böjar. Så svårt är det inte.

Corona

Så kom Coronapandemin. Den 18 mars lämnade vi Herresta och vi återvände inte på en månad. Corona satte käppar i alla hjul och FoHM manande ju alla stockholmare att inte resa, så vi blev kvar i Stureby.

Färdigställning av tvättstugan

Det drog ut på tiden, men på Valborgsmässoafton kom leverans av tvättmaskinen. Den gick att få in med 5 mm marginal, men 5 mm ”på vår sida” räcker ju, 5 mm för stor maskin hade varit betydligt jobbigare att hantera. Den 1 Maj kopplade vi in vatten och avlopp och gjorde en testkörning som fungerade alldeles förträffligt. 

Nu var förrådet klart, fattas bara att lista ut hur saker skall stå. 

Det tog fem månader

I och med ingången av Maj månad så kunde vi konstatera att vi ”i princip” renoverat det vi ville renovera på huset. Visst har vi fler förbättringsidéer, men genomgången av huset och uppdatering där vi ville uppdatera är nu genomförda.