Jag brukar säga att Stockholm är en stad som har fem vintrar varje säsong. Snön kommer för att smälta bort fem gånger och eftersom temperaturen den mesta tiden vandrar runt nollstrecket så blir det blött och smutsigt mest hela tiden.

Den 20 – 21 november kom första snöfallet för säsongen. Visst, det har varit lite vitt på marken några dagar tidigare, men den det här dygnet kom det drygt en decimeter. I början var temperaturen på minussidan, snön var pudermjuk och fin, men det dröjde inte länge förrän den gick upp på plus. Två dygn senare regnade allt bort och första vintern var över.

Jag tog en tur in på stan för att känna på vinterstockholm. På kameran satt 50mm (75mm ff) fast optik, både som begränsning och möjlighet.

Jag klev ut från T-banan vid Skanstull. Det snöade fortfarande. Trafiken på Ringvägen och Götgatan var som vanligt tät, vid övergångsstället stötte jag på den första modiga cyklisten. Gångtrafikanterna halkade runt på oskottade och osandade trottoarer.

  

Lite längre upp vid Björns Trädgård sopades korvkiosken med en fönsterskrapa samtidigt som ett gäng killar från den näraliggande skolan hade säsongens första snöbollskrig.

Götgatan var fullkomligt livsfarlig både för cyklister och fotgängare.

Min promenad fortsatte förbi Slussen, genom Gamla Stan, upp till Kungsgatan via Drottninggatan, sedan Sveavägen upp till Rådmansgatans T-banestation. Där tog jag tåget hem. I nedanstående bildspel har jag lagt några av de bilder jag fotograferade utefter min gångväg.

   
bbbl bbbr
Medel gradering  1 2 3 4 5fd12345 Min gradering
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0