Det är 7 januari 2016 när jag skriver det här. I morse visade termometern utanför sovrumsfönstret på -16 grader. Det är vinter! Och med vinter följer Vinterslongen på Galleri TU! Det är andra året i rad som Ulla Nordfors skickar ut en allmän inbjudan att ställa ut bilder till alla som refuserades på Fotografiskas Höstsalong. Två år i rad, det får väl lov att betraktas som en tradition! Förra året var vi 10 utställare. I år har tre av de tio fallit ifrån för att ersättas med en ny, så vi är 8 fotografer som visar en handfull bilder var på Vintersalongen som har vernissage i morgon, när jag skriver det här.

Vernissageinbjudan

I november 2015 hade vi vår inledande träff och eftersom det är en tradition nu och eftersom vi har vana, så gick planeringen snabbt och problemfritt. På någon dryg timma hade vi rekapitulerat hur vi gjorde i fjol, funderat på om vi ville göra på något annat vis och kommit fram till att vi inte vill det. Vi hade planeringen klar och alla datum och öppettider spikade. Vi skildes för att på varsitt håll fortsätta förberedelserna.

Onsdagen 5 januari sammanstrålade vi för att hänga upp bilderna. Som vanligt ställde vi upp bilderna på golvet utefter väggarna och sedan började den stora omflyttningen.

DSCF4702

Efter en halvtimmes diskussion om vem som visar vilka bilder på vilken vägg var grovplaneringen klar och det var tid för detaljdiskussioner samt måttfullt arbete med tumstock, hammare och spik.

DSCF4707

Tre timmar tog det, sedan satt alla bilder på väggarna. Vi som ställer ut i år är Ulla Nordfors, Mark Elert, Mirja Koffman, Eva Ax Riise, Karin Stenbeck, Susanne Kraft, Jerker Hanson, samt undertecknad.

Vernissagedagen

Det blev fredag 8 januari, klockan var lite efter 17 och jag var på plats först. Hade en justering att göra, en bild till skulle spikas upp. När den sista bilden var på plats så fotograferade jag alla grupper av bilder. Ingen skicklig utställningsdokumentation, utan enbart som ett minne.

DSCF4716

Ulla Nordfors

DSCF4717

Karin Stenbeck

DSCF4720

Susanne Kraft

DSCF4721

Mina

DSCF4722

Mark Elert

DSCF4723

Eva Ax Riise

DSCF4724

Jerker Hanson

DSCF4725

Mirja Koffman

Så blev klockan 17:45, då kom Marika. Hon var med på förra årets utställning och ville gärna kolla in läget innan alla kom. Lika bra att öppna dörrarna då!DSCF4726

Sedan rullade vernissagen på med en aldrig sinande ström gäster. Jag tyckte det var väldigt roligt för in genom dörren kommer (gamla) kompisar som jag inte sett på kanske 30 år! Timmarna rullade snabbt förbi!DSCF4728DSCF4730

Efter vernissagen

Varje utställning blir vardag, även om det är helgdag. Jag menar att efter vernissagen så rullar utställningsdagarna igång. Första dagen efter vernissagen var en lördag. Vi hade delat upp gallerivakterna efter ett sinnrikt schema och jag hade första vaktpasset. Efterföljande söndag var jag ledig, men helgen hade ett jämnt flöde av gäster, givetvis inte som på vernissagen, men det var hela tiden nytt folk som kom in.

DSCF4736

Urban Bråhde

Söndagen avslutades mellan 18-20 med ett besök av Urban Bråhde. En av landets kanske mest erfarna fototävlingsdomare. Tanken var att upprepa idén från i fjol då Anders Petersen kom och recenserade vår utställning. Samtalet med Urban var givande. Han berättade dels om hur det går till i bedömningssammanhang, dels vad han tyckte om resp fotografs bildsvit. Vi fick alla några visdomsord att ta med oss för framtiden.

DSCF4753

Urban och Mark i samspråk.

Veckan och Finissagen

Så blev det vardagsveckor. En riktigt kall vintervecka hade vi, vilket sannolikt påverkade besöksantalet, för vissa kvällar var lite väl lugna, men veckan rullade på med vaktavlösning i galleriet.

Så blev det söndag, sista dagen, dvs Finissage. Alla var på plats och flera hade trummat in gäster som annars skulle missa utställningen, det var ju sista dagen. Till min egen stora förvåning letade en hustru til en f.d. arbetskamrat upp mig, det blev ett roligt samtal om tider som flytt.

Kl 16 stängde vi och tog ner bilderna. Det går fort att ”slakta” en utställning. Alla tankar och allt arbete som föregåtts utställningen förvandlas på 10 minuter till bilder i en kasse. Innan vi skildes tog vi givetvis den obligatoriska gruppbilden.

DSCF4813

Från vänster: Jerker, Karin, Mirja. Ulla, Susanne, jag (sittande), Eva och Mark.