Fri fart

Årligen anordnas ett evenemang på Göta Kanal där i första hand gamla racerbåtar ges tillfälle köra fort och visa upp sig i all sin blanka fernissa. 2014 anordnades ”Fri fart” för 10.e gången.

Det handlade om c:a 75 ekipage, någon båt var i princip ny och kändes som en flytande annonsplats, men de allra flesta var klassiska racerbåtar i plast eller mahogny. _MG_3286

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den äldsta båten var Greta från 1928. En stor och tung båt från tider då man inte hade full förståelse för hur skroven skulle utformas för att bli snabba i vattnet. Greta mer plöjde genom vattnet än åkte ovanpå. Bristande skrovform kompenserades med en jättemotor på 300 hkr. Gretas ägare är förmodligen bundis med killen som äger macken.

Eftersom det var jubileumsår så var evenemanget inflyttat till Kinda Kanal mitt i Linköping. Stränderna fylldes med åskådare som uppskattade skönheten och ljudet hos de gamla ekipagen. Bilagda album visar ett axplock båtar. Urvalet, måste medges, styrs starkt av vad jag själv som gammal båtentusiast gillar. Det är inte var dag numera som man får se en akterspegel med två raka sexcylindriga vita Mercurymotorer.

Invalid or incomplete url supplied

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.