Min fotografiska resa börjar i Karlstad där jag växte upp. Redan som 10-åring blev jag intresserad av fotografering och sparade veckopengen ett helt år för att kunna köpa en enkel kamera för 120 -film. Det blev inte så många rullar, för det var dyrt att fotografera och resultatet uppmuntrade väl heller inte. Den kameran finns tyvärr inte kvar, kommer inte ihåg vad som hände med den, men det hade varit roligt om den sparats. Något senare i tonåren lånade jag pappas gamla bälgkamera för 120-film. Utan exponeringsmätare och enbart med stöd av en kort exponeringsanvisning som bifogades filmrullen provade jag, fortfarande med varierande resultat.

I slutet av gymnasietiden hade det blivit ”modernt” att fotografera i Karlstad. Låter lite underligt, men många av mina kompisar köpte systemkameror som dom gick omkring med på stan. Det var Nikkormat, Minolta SRT101b, Pentax Spotmatic och givetvis Canon FTb. Jag ”föll för trycket” och köpte min första spegelreflexkamera omkring 1970, det blev en Konica Autoreflex T. Även min kamera hängde med på stan, man ville ju vara modern. När vi träffades, jag och mina kompisar, så började vi genast fotografera varandra, och allt annat vi såg. Många tröttnade snart, men jag fortsatte ha med kameran på stan och fotografera annat än kompisar. Jag började fotografera på stan, utan att veta att gatufotografi var en av fotografins äldsta genrer.

Några år senare träffade jag Bertil Ludvigsson, en karstadsfotograf som hade gått i lära hos hovfotograf Dan Gunner. Bertil behövde dryga ut kassan så han anordnade kurser i studiofotografering. Jag var inte ett dugg intresserad av studiofotografering, men jag var intresserad av att lära känna Bertil. Genom Bertil introducerades jag för de stora mästarna, bl.a. hade Bertil böcker med bilder av André Kertész. Där någonstans fastnade jag för evigt i gatufotografin.

Genom åren har fotograferingen funnits med, men med lite olika intensitet. Under de hektiska åren i konsultbranschen med egna företag så fanns inte så mycket tid för fotografin, men nu tar jag igen dessa ”förlorade år” med råge. Så efter mer än 40 år med kamera fotograferar jag fortfarande på stan. Jag finner mina bilder i min närmiljö. Jag gillar idén “gräv där Du står”. Jag lämnar inte bostaden utan att ta med en kamera.

Alla bilder på den här siten är helt oregisserade.

Hösten 2012 startade jag Gatufotogruppen som är en undergruppering inom Stockholms Fotoklubb. Vi är 13 fotografer som utvecklas i olika takt, med gatufoto som gemensam plattform.

Jag är medlem i det mångsidiga fotografiska kollektivet WalkingTheStreets. Några av mina utställningar går att se på Artlib.

På senare år har jag lagt ut en hel del bilder på Tumblr. Jag lägger också löpande upp en del bilder på Alamy.

Inga svar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.