Jag och två kompisar bestämde oss att tillsammans göra en utställning.
Här är presentationen:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Tre fotografer visar fotografier på Galleri TU 17–27 maj.
Öppettider
Alla bilder är fotograferade under perioden oktober 2011 – maj 2012. Vi har haft olika infallsvinklar när vi valt motiv till utställningen.
Birgitta Bratthall, Olle Robin och Hans Wahlgren har alla tre har haft framgångar
i tävlingssammanhang. Vi har tidigare ställt ut separat, tillsammans och i olika
konstellationer.
Vi har alla tidigare haft avtal med den nu nedlagda bildbyrån Pixonnet. När den
i höstas upphörde med sin verksamhet kändes det naturligt för oss att söka nya
gemensamma utmaningar.
Vi bestämde oss för ett gemensamt projekt med Stockholm i sökaren med målet
att visa bilderna tillsammans. Resultatet är utställningen på Galleri TU. Vi valde
denna gång att enbart fotografera i färg.
Birgitta Bratthall
Fotografering i offentliga rum är fascinerande. Skall man smygporträttera eller uppmärksamma motiven på att man vill fånga dem i sökaren? Jag har valt att göra båda delarna. Porträtt av unga punkare vid Sergels torg tittar in i kameran medan andra personer inte är medvetna om kameran. Insyn i offentliga rum, tex vid Vasaparken där husfasader speglar sig i det nya konstpalatsets restaurangfönster eller i ett café på Drottninggatan där en fiollektion pågår eller drömlika färger i tunnelbanan vid Kungsträdgården är spännande. Citynaturen fångades en vårdag när Strandvägen var full av vattenpussar och Nybroviken speglade sig i ett magiskt vårljus.
Allt gärna i starka färger.
Olle Robin
Personligt
Jag har fotograferat med ambitioner sedan 1953 (!). Aktiv medlem av den då framgångsrika Södra Leicaklubben i Stockholm på 1960-talet. Då även anställd på arkitektkontor som deltids yrkesfotograf. Efter avslutat yrkesliv som ekonom fotograferar jag idag återigen mer yrkesmässigt. Levererar bilder till bildbyrå, medverkar i fototävlingar och utställningar. Har erhållit många fotografiska utmärkelser på riks- och regionnivå både nu och då.
Främsta fotografiska intresseområden är natur, specialitet insekter, och människor, både små och stora. Dokumenterar verksamheter med människor i miljö. Senaste åren har det blivit många fotoexpeditioner till storstäder.
Min utställningsidé
Jag har sökt mig med kameran bakom fasaden hos några verksamheter i Stockholms innerstad. Jag vill berätta om ett hemligare Stockholm som få kommer i kontakt med. På galleriet visas denna gång bilder från ett bageri om natten, fredagsbönen i Stockholms moské, Kungliga Dramatiska Teatern bakom scenen samt Slussen under ytan.
Hans Wahlgren
Arbetssätten som fotograf kan skilja sig åt betydligt. Min metod är att jag går på gatorna med en kamera i en rem runt halsen, spanar efter bilder. Det kallas ”Gatufotografering” och det kräver bra skor.
Under mina 35 är som stockholmsbo så upplever jag att Stockholm blivit alltmer fragmenterat och heterogent. Antagligen har Stockholm aldrig tidigare haft så många som är engagerade i att vårda sitt ”Jag AB” och alla aktiva val som måste göras. Heller aldrig har jag sett Stockholm så invaderat av tiggare. Kanske är dom organiserade, kanske är det industrialiserat tiggeri. Deras valmöjligheter styrs ändå av några korvöre som ligger och skramlar i botten på muggen. Vi har dom som är i handlingens mitt och dom som inte ens är med i matchen.
På den här utställningen visar jag bilder på människor som är framgångsrika och dom som inte är det. Bilder på människor som är ensamma och människor som är kära. Kort sagt ett collage av folk som finns på våra gator, i vår stad. Det är så här det ser ut, bland annat. Jag har inte letat efter genomsnittsbilder av vardagsliv utan snarare bilder som är tidstypiska på ett eller annat vis. Givetvis innebär det ett snedurval.
När jag nu formulerat dessa tankar blir jag samtidigt osäker. Osäker på mina tankars riktighet och på mina bilders sanningshalt. Allt kanske är bra. Kanske är det bara jag som blivit gammal, som inte förstår eller som tolkar saker fel.
Bilder från utställningen finner Du här.
———————————————————————————————-
Galleri TU ligger på Fridhemsgatan 12
Galleriet ligger mellan Fridhemsplan och Norr Mälarstrand. T-bana och
busslinjerna 1, 3, 4, 40, 62 till Fridhemsplan gör Galleri TU lättillgängligt. Buss
52 stannar strax utanför. Det är inte långt till Scandinavian Photo.
Ett svar
[…] https://www.wbi.se/?page_id=1552 […]