En till

Publicerat

2017-10-19 tog jag min första bild med den då alldeles nyuppackade kameran, min nya Fujifilm X-E3. Det här var början på en ”käreksaffär”, för X-E3 är utan tvekan och efter 70 000 bilder den absolut bästa kamera jag ägt. Den passar mig och mitt fotograferande som hand i handske. 

X-E4 kom och försvann, nästan som en avlöning, men jag hade ju min X-E3 så jag köpte aldrig en X-E4. 

Efter 6,5 år och 70 000 exponeringar började jag bli lite orolig, tänk om min X-E3 tröttnar samtidigt som E-E4 är tagen ur produktion, samtidigt som Fujifilm inte ens knystar  om en eventuell X-E5. Jag skulle bli utan kamera! Paniken kändes i bröstet. Jag började leta efter en begagnad X-E4. Det fanns ett antal på några olika annonssidor, kameror prissatta till deras ursprungliga nypris eller högre. På eBay var säljarna ännu modigare, den dyraste X-E4 jag hittade kostade motsvarande 24 000 sek! Det kändes orimligt, men det är ju en marknad, så säljaren är fri att önska vilket pris som helst. Marknaden, som i det här fallet var jag, kände att det inte skulle fungera att betala så mycket för en begagnad kamera.

Jag satte in några ”köpes”-annonser, för att testa om det fanns några som ville sälja den vägen.  Det var trögt. En person svarade att han hade en X-E4 till salu, men när jag ställde några följdfrågor så tystnade han. Så kom ett svar om en X-E3 i nära nyskick. Svårt det här, vad är ära nyskick och hur många exponeringar har kameran gjort? EXIF-data på filerna från en X-E3 innehåller ingen information om ”shutter count”, så det blir till att lita på säljaren. Jag gillar ju X-E3, så att växla tillbaks från att önska en X-E4 till att öäverväga en X-E3 var inte så svårt och efter några vändor med djupa tvivel bestämde jag mig för att köpa kameran. 

En X-E3 var inte så farligt dyr, så är det ett supersnyggt och välvårdat ”problembarn” jag köpt så får jag ta den smällen, men min förhoppning är att det istället är början till en utvecklad och fördubblad ”kärleksrelation”, bigami tror jag det kallas. Så nu hoppas jag att jag har kameror som räcker ett bra tag, samtidigt som jag hoppas att Fujifilm lanserar en X-E5 någon gång i framtiden. Hoppas då också att den är mer lik X-E3 än den avskalade X-E4. Men det får framtiden utvisa.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.