En ny kamin

Publicerat

När vi köpte vårt fritidshus så satt det en Roslagsspis ”Lilla Trekanten” i den ursprungliga öppna spisen. Den var 40 år gammal och verkningsgraden var inte mycket att skryta med, den mesta värmen gick upp i skorstenen. 

När vi besökte sonen i Sundsvall så såg hustrun de fina kaminer som fanns i hans hus och då blev hon inspirerad. Vi skulle byta kamin på landet.

Att hitta en leverantör som vi också kunde lite på visade sig inte vara så enkelt. Marknaden är nästan helt i händerna på en organisation som heter ”Elda” och när man kollar ”Elda” på TrustPilot så blir man nästan mörkrädd. Sannolikt är det så att de som skriver på TrustPilot endera är mycket missnöjda eller mycket nöjda, de som är lite lagom nöjda orkar nog inte, men antalet inlägg där missnöjda kunder beskriver tråkiga upplevelser är påfallande många. Men vad gör man när marknaden tagits över av ”Elda”? Man provar ett prata med företaget ändå.

Vi pratade initialt med två olika ”Elda”-butiker och fick två offerter som inte kändes bra. Den ena kändes oroande billig, vilket förmodligen skulle innebära krångel under processens gång och den andra kändes konstigt detaljerad på en nivå som de rimligen inte har koll på utan att besöka oss. Samtidigt försökte jag kolla upp ”Elda” och fann att det var en mycket lös sammanslutning. Därför var det inte obegripligt att offerterna skuljde sig åt. Det var helt enkelt två helt olika företag med samma logga som offererat. 

Men vi gav inte upp utan vi besökte ytterligare en ”Elda”-butik, denna gång i Eskilstuna. Nu var vi medvetna om att det i princip var fristående företag, så vi la upp hela diskussionen med utgångspunkten att vi mötte en fristående leverantör. Samtidigt poängterade vi att vi var oroliga eftersom det var så många dåliga omdömen på TrustPilot.  ”Elda” i Eskilstuna ar en helt annan upplevelse än de tidigare kontakterna med ”Elda”. Nu mötte vi en säljare som inte var beredd att offerera något innan han fått besöka vårt fritidshus och kunnat bilda sig en uppfattning om vad som krävdes för att det skulle bli bra. Det kändes seriöst. Säljarens besök hos oss var alltigenom lika seriöst. Han hade med sig mallar på de olika kaminer vi funderade på och han mätte, tittade, fotograferade och var även upp på taket och sänkte ner en kamera som han inspekterade hela skorstenspipan med innan han kunde sammanfatta vad han föreslog.  Det som skulle bli bäst var en Jötul I 520, men om det skulle bli riktigt bra drag så behövde vi även dra ner ett rör genom pipan samt förlänga skorstenen 75 cm. Efter någon dag fick vi en sammanställning och en offert. Det var den dyraste offert vi fått, men också den offert som kändes rimligast och sannolikast till framgång, så efter något dygns överväganden så bestämde vi oss för att acceptera offerten.

Så kom dagen för installation. På utsatt tid rullade Ludvig in på gården och en liten stund senare kom även Patrik. Det behövdes två personer för tunga lyft och för arbete med pipan. Ludvig var ansvarig för jobbet och han hade superkoll på allt vi hade pratat med säljaren om, inte en enda liten detalj hade han missat.

 

 

Det gick förvånansvärt snabbt att ta ut den gamla kaminen och städa upp i den öppna spis som snart skulle få en helt ny insats. Även Ludvig var förvånad, det kunde vara rejält krångligt att få ut en gammal instas, men hos oss gick det helt utan problem. 

 

Lika smidigt åkte den nya kaminen in. Känns onödigt att berätta att även skorstenen blev bra.

Efter lite målningsarbete som överläts på mig så var allt klart. 

Det blev ingen billig affär och den går sanolikt heller inte att räkna hem med värmevinster under vår kvarvarande livstid, vi skriver därför upp det här på mysfaktorkontot.

En annan aspekt handlar om miljön. Det sägs ju att vedeldning inte är så miljövänligt, så man ska elda förnuftigt. Att då elda i en modern kamin med ”lean burn” borde vara bättre än att elda i en fyrtio år gammal kamin, men miljöbelastningen som hänger samman med tillverkning av den moderna kaminen tar förmodligen ut de miljvinster vi gör när vi eldar i en bättre kamin. Låter som ett nollsummespel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.