Galleri Fotografi går från klarhet till klarhet i en tid då gallerierna går under pga ekonomisk belastning. 

Vi gick från Slussen och passerade ett tömt Galleri Kontrast på väg mot Galleri Fotografi och den fina utställningen med bilder av Bengt Hansson som just nu visas. Det är den andra utställningen med Bengts bilder som jag ser, han har blicken och närvaron som gör honom till en riktigt bra gatufotograf. Passa på att titta in den här veckan!

Galleridöden är oroande och samtidigt inte förvånande. Det ekonomiska pusslet är inte lätt, med höga lokalhyror och svårsålda utställningsobjekt i åtstramningarnas tidevarv. Sannolikt kommer vi att få se fler gallerier som inte klarar utmaningarna och det är svårt att hitta en lösning på problemet. Gallerier behöver ligga där folk rör sig, alltför få hittar till ett galleri i en förort. Risken är att utställningsverksamhet enbart blir förunnat de riktigt framgångsrika, de som garanterat kan sälja sin konst till priser som innebär att  kostanderna täcks. Vi övriga får betala vad det kostar att driva ett galleri om vi vill ställa ut, så länge som vi tycker det är värt de ökande kostnaderna, alternativt hitta andra lösningar på problemet.

Under många år kunde jag återkomma med mina bilder till en krog i Gamla Stan, en krog som tyvärr inte längre finns kvar. Att ställa ut på en krog tycker jag var en mycket bra lösning. Krogägaren bytte väggdekoration varje månad. Vi som ställde ut fick visa våra utställningsobjekt för en ny skara besökare varje kväll. Jag sålde bra. Det var en win-win -lösning som kanske är en väg vidare i gallerimörkret.

Categories:

Tags:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.