När vi tömde hustruns föräldrahem för 10 år sedan hittade jag ett objektiv som jag inte alls förstod vad det var. Gamla objektiv kan ju inte kastas, så det följde med hem och hamnade i ett skåp. Knappt 10 år senare städade jag kontoret och då flyter objektivet upp till ytan. Nu var det svårt att inte börja forska. Via en fotokompis lärde jag mig att ROBOT var ett tyskt kamerafabrikat och objektivet tog jag reda på är tillverkat mellan juni 1942 och 1945. Det senare datumet är inte exakt, men under 1945 slutade man använda förkortningen DRP (Deutsches Reichs Patent) i Tyskland.

Nåväl, hur monterar jag det här objektivet på mina moderna kameror? Första försöket misslyckades. Jag trodde det var en C-gänga (1 tum i diameter och 32 gängor per tum), men det var det inte, bara nästan. Den adaptern hamnade i lådan. Men i processen lärde jag mig att det fanns en adapter speciellt för att gifta samman ROBOT-objektiv med Fuji. Det blev en ny beställning från Kina och den här gången passade objektivet på adaptern.

Första bilden blev på hustrun, jag fotograferar alltid hustrun först när jag skaffar något nytt i kamera- eller objektivväg. Det är tradition och den håller jag stenhårt på. Bilden är helt obearbetad.

Ställa skärpan är lätt, betydligt enklare än med Canon FDn 500/8.0 som jag ofta bär omkring ute på landet. Men det går inte att förvänta resultat i paritet med ett modernt objektiv. Det blir skarpt med det gamla objektivet, men inte knivskarpt utan mer mjukskarpt. Det här objektivet fungerar sannolikt väl som ett vintage porträttobjektiv, men man får passa sig för ljuset eftersom objektivet saknar antireflexbehandling.

Idag tog vi en tur ner till Rosenhill, ett bikercafé mellan Södertälje och Nynäshamn. Jag tog med det gamla objektivet, man vet aldrig vad man råkar se.  Vad vi såg? Bikers och kajor.

Jag roade mig med att konvertera bilderna till svartvitt. Till saken hör att jag nu slutligen släppt Adobe och gått över till On1. En övergång som inte är helt okomplicerad. Jag har letat länge eftersom jag inte accepterar Adobes prenumerationsmodell. On1 är inte perfekt, långt därifrån, ändå det jag till nöds kan acceptera. Jag har tidigare konverterat till svartvitt i Silver EFEX Pro och det är antagligen något jag skall fortsätta med, men den här gången gjorde jag konverteringen inom On1 och resultatet blev ”sådär”. 

Som sagt, gluggen är 75 år, jag är 67, motorn på hojen är 82.  Vad kan man förvänta sig?

/Hans

Categories:

Tags:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.