Gamla manuella objektiv

Publicerat

Jag blir mer och mer kompis med mina gamla manuella objektiv, men mest av allt har jag blivit kompis med ett ganska nyinförskaffat. 

Jag är ju ingen natur- och djurfotograf, jag bor i närförorten och plåtar mest där jag bor. Men närförorten bjuder faktiskt på ett överraskande rikt djurliv och för att alls kunna närma mig den typen av fotografi skaffade jag mig i vintras ett manuellt spegeltele på 500 mm.  Ett långt Fujiobjektiv lättar plånboken med c:a 20 kkr, så beaktat min förkärlek för gatufotografi och vidvinkel så kändes det som en alltför stor utgift. Istället adderade jag ytterligare ett manuellt Canon FDn -objektiv till samlingen och började öva. 

Att manuellt fokusera 500 mm spegeltele på frihand är inte lätt, det är rent ut sagt skitsvårt, men övning ger färdighet. I somras lånade jag ett kamerahus med inbyggd bildstabilisering för att testa om det skulle underlätta och det gör det, men åter igen så tyckte jag att det blev för stor utgiftspost i relation till användningen, så jag har gnetat på med min Fuji X-T2 och de manuella Canonobjektiven.  

Som tur är så ligger ofta kameran framme, för i eftermiddags kom två korpar inkraxande över området och slog sig ner i talltopparna på andra sidan gatan. 

Obeskuren.

Beskuren.

Det blev c:a 70 bilder att spara från korparnas besök. Det är manuellt ställd skärpa på långt håll och med lång brännvidd (500 mm med 1,5 crop faktor, dvs motsvarande 750 mm i småbildsformat), samtidigt som ”filmen är gratis” i den digitala världen, så jag tycker det ändå är rätt ok att en hel del inte blir skarpt. Men när skärpan sitter och jag lyckas hålla still så är Canons spegeltele riktigt skarpt.

Ett annat objektiv som jag också ofta tar fram är Canon 35-105 Macro/3.5. Då blir det nästan alltid fotografering av småkryp, som igår när en vit spindel kalasade på ett bi.

Det här är kanske ett framtida projekt, djur i stadsmiljö. Kanske så intressant att det är värt ett dyrt Fuji-objektiv. Alternativt finns ju även Fringer -adapter och ett Tamron -objektiv med Canon EOS-fattning. Hur det blir får framtiden utvisa, jag har i alla fall skoj.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.