101-åringen som satte sig framför PCn och gjorde en bok

Publicerat

Fotografi är fantastiskt, man lär känna fotografer i alla åldrar och smakriktningar.

Via Stockholms Fotoklubb har jag lärt känna Anders Cassel. Han är klubbens veteran, nyss fyllda 101 år. Anders har varit med sedan tidernas begynnelse, Anders är en gammal Leicafotograf som gick med i klubben när klubben hette Stockholms Leicaklubb.

Anders var även en pionjär inom klubben när det gällde digitalisering och började som ung man (han var cirka 80 år då!) med Photoshop för sådär 20 år sedan, men fotograferat har han gjort betydligt längre. Jag får vid tillfälle fråga honom, men jag vet med säkerhet att han har fotograferat längre än jag levt och jag är gammal.

2013 gjorde Anders en bok med Stockholmsbilder. Det var bilder från krigsslutet 1945 och cirka 15 år framåt. 

 

 

Helt nyligen fick jag klart för mig att Anders sedan i december jobbat med ett nytt bokprojekt om hans och hans hustrus resor i Afrika, ett bokprojekt som fastnat pga svårigheter att hitta någon som kan hjälpa honom att trycka materialet. 

När jag fick reda på att projektet strandat så hade Anders 144 helt klara boksidor i TIFF-format, men kom inte längre. Då erbjöd jag mig att hjälpa honom och efter att ha tjatat lite så gick han motvilligt med på det. Anders var inställd på att om han inte klarade det så fick det vara, men jag lyckades övertala honom att det var en dum idé.

Några dagar senare fick jag en USB-sticka i posten med alla boksidor och på några timmar hade jag plockat in allt i en bokmall jag gjorde i Affinity Publisher.

Det var ett rent nöje att hjälpa Anders med det sista steget för att färdigställa boken ”Nyfikna på Afrika”. 

Boken kommer att vara förbehållen Anders närmaste krets av släkt och vänner och den påminner mig om hur viktigt det är att göra böcker. Nu när boken finns så kommer bilderna och berättelserna att finnas kvar för framtiden.

_____________________________________________________

Så kom då slutligen boken från tryckeriet. Resultatet blev riktigt bra. BooksOnDemand levererar en mycket prisvärd produkt. Anders sitter nöjd.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.