Jag har skrivit några gånger om återupplivningen av mina Canon FD -objektiv. Det är ju objektiv som är gamla, de allra flesta är inte använda på kanske 30 år, så jag blev inte alldeles förvånad när det visade sig att bländaren på min FDn 100mm/2.8 hängde i öppet läge.

Vad gör jag nu? Jag Googlade på kamerareparationer och ställde även lite frågor i några Facebookgrupper; Var hittar jag en objektivreparatör? Svaren var inte alldeles uppmuntrande, visst går det kanske att hitta någon som reparerar, men det är inte säkert att det görs i Sverige och det lär inte bli billigt.

Beaktat objektivets ålder, samt dess affektionsvärde bestämde jag mig för att försöka laga det själv. Det är gammalt, så det får inte kosta mycket, men det är kärt, så det får inte gå sönder. Första steget blev som alltid att Googla på hur man tar isär FD-objektiv. Jag hittade ingen YouTube-film som visade hur man tar isär 100mm, men en film visade demonteringen av en 135:a. Dessutom hittade jag en blogg där en kille berättade hur han tagit isär en 100mm.

Så det var bara att skrida till verket.

Det första steget handlar om att ta bort ringen med text. På 135:an så är den ringen skruvad, men på 100mm så sitter den bara nertryckt med 6 små plasthakar. Ett gitarrplektrum var vad som behövdes mellan ringen och glaset för att få lite distans, sedan var det bara att trixa loss det.

Nästa steg var att lossa ringen som håller paketet med linselement. Tre skruvar.

Det främre paketet med linser sitter sammanfogade och ligger löst bakom ringen, så det var bara att vända objektivet upp och ner så föll linserna ut i handen. som jag givetvis höll under.

Under linserna sitter bländaren fastskruvad med fyra skruvar. Bara att lossa dessa och åter igen vända på objektivet så ramlade bländaren ut.

Bländarlamellerna var fläckiga av olja. När jag drog reglagearmen fullt ut så fastande bländaren i helt öppet läge, men jag kunde föra armen fram och tillbaks och lamellerna fungerade fint.

Jag gjorde rent bländarlamellerna med kemiskt ren bensin på en bomullstops, tvättade flera gånger till dess det inte fanns någon tendens till ”seg” rörelse från full bländaröppning. Sedan var det bara att i omvänd ordning skruva samman objektivet. Passade givetvis på att blåsa rent när allt var isär.

Efteråt fungerar det precis som det ska.

Man får nog lov vara lite tusenkonstnär om man ska hålla liv i analog kamerautrustning, för leverantörerna har givetvis inget affärsintresse i att laga dessa gamla objektiv och skulle dom mot förmodan vilja hjälpa till så blir kostnaden vida överstigande objektivets värde. Nu hoppas jag att objektivet fungerar, men skulle bländaren mot förmodan fortfarande klibba så vet jag precis hur jag ska göra.

Categories:

Tags:

One response

  1. Hej! tack för att du testade. Tänkte göra samma sak med ett fast objektiv men ta ett som inte är värt så mycket bara för att se hur det funkar.
    Vill också kolla fokuseringen och ”olja” den om den är trög. Testade du på det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.