Canon FD 500/8.0

Publicerat

I mitt förra blogginlägg skrev jag om hur roligt det är att med en enkel adapter kunna väcka liv i mina gamla Canon FD-objektiv. Inte för att dom är bättre än mina moderna Fujilinser, utan mest för att det väcker gamla minnen och känslor till liv. Jag skrev också att en adapter på Fujikamerorna gör det möjligt att för en billig penning köpa linser med brännvidder jag inte har och kanske heller inte skulle tycka det var värt att köpa. Ett sådant exempel är en riktigt lång brännvidd. Min längsta Fujilins är 55-200, med cropfaktor 1,5 så motsvarar det som mest 300mm i småbildsformat. Fujis längsta zoom 100-400 kostar lite väl mycket med hänsyn till hur lite jag tror den blir använd. Jag hade en chans i våras att köpa en begagnad 100-400 inkl 1.4 extender för 11.000:- exkl moms, men jag släppte den chansen och har väl varit lite småånger för det. Men det är ingen vits med att sura över sumpade möjligheter, så istället har jag funderat på att skaffa ett gammalt objektiv som passar på min Canon FD -adapter.

För en knapp månad sedan satte jag in en KÖPES-annons på Fotosidan, ”KÖPES Canon FD 500/8.0”. Jag fick tre svar. Alla förslag kostade över 2.000:- och de jag fick bilder på såg inte trevliga ut. Det syntes att dom hade varit med, för att göra en enkel sammanfattning. På eBay finns många fina alternativ, i alla fall om man ska tro bild och text. Dessvärre är de allra flesta i Japan och med PostNords nya hantering så kommer det till ett antal kostnadsposter som gör att det känns lite surt. Men när jag begränsade eBay till att bara leta i Europa och jag själv ytterligare begränsade sökningen till länder inom EU så fann jag ändå en annons från Italien. På bild såg objektivet ut att vara i närapå nyskick och med alla kostnader inräknade så skulle det kosta c:a 1500:-. Jag tog chansen och la beställningen.

I förrgår hämtade jag ut paketet och igår vågade jag öppna det. Innehållet motsvarade mina förväntningar, med råge. Till och med ”Passed” -lappen sitter kvar!

Idag har jag provat lite. Det här är inget objektiv man lättvindigt kan jaga flygande fåglar i luften med. Med beaktande av cropfaktorn så motsvarar det 750mm i småbildsformat. Det handlar om manuell skärpeinställning och mycket kort skärpedjup. För min test så satte jag kameran på stativ, 1/1250 sek och använde trådutlösare, allt för att skakningsoskärpan inte skulle ställa till något. Den 23/12 blir det knappast ljust alls, så ISO fick lov att bli 6400. Skärpan satte jag i överkant på ”9:an”, till vänster i bilden på vindflöjeln.

Dom visste vad dom gjorde på Canon. Jag hittar bra skärpa, ingen CA och heller inte speciellt uttalad vinjettering. Jag sitter här och småler, det är roligt, kort sagt. Skulle jag i slutet på mitt liv ändå bli naturfotograf så köper jag säkert en 100-400 eller något annat med autofokus, men så här långt så känns det som ”mycket pang för pengarna”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.