Jag ser numera med lite andra ögon på även de mindre frågornas miljöpåverkan. Idag handlar det om tandtråd!

Det är nog c:a 45 år sedan jag började använda tandtråd. Min tandläkare tycker det är jättebra och alla tänder sitter fortfarande på plats, så antagligen har det sina poänger. Med daglig användning så rullar det ut ett par hundra meter tandtråd per år. Länge kunde man köpa en refill till tandtrådsburken, det var spolen med tråd som man enkelt kunde byta ut när den gamla spolen var tom. Behållaren var ju inte slut bara för att tandtråden var slut. Men refillen slutade leverantören leverera 2014. Idag kom jag att tänka på kartongen utanpå plastbehållaren. Plastbehållaren skramlar i kartongen, för där finns c:a 20% luft. Varför? Tandtråden är tillverkad i Dominikanska Republiken enligt texten på kartongen. Det är en hel del luft som transporterats därifrån och hit beaktat kartongens extra utrymme. Det är väl en bagatell, så liten som kartongen är, kan någon invända. Jo, men det är ju många kartonger…..

Tags:

One response

  1. Jag har också tänkt på reagerat på samma fenomen med de kosmetiska medel som jag ibland köper. Hudkrämer t.ex. har ofta lyxiga kartonger med minst 20% luft med lönnfack i botten (!) och inne i en designat plastburk finns mindre än hälften kräm. Så att kunden luras tro att innehållet är mycket mer. Därför köper jag krämer som är helst närproducerade och i enklare tuber, vilket minskar skräpet och blir billigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.