När jag köpte min Canon A1 1980 så började jag också samla på mig Canon FD-optik. Jag blev inte jättemånga, pengarna räckte till slut till 6 objektiv från 20 – 200 mm. Dessa objektiv blev omoderna när jag gick över till Canons EOS-miljö, men jag kunde inte sälja den gamla Canonutrustningen, den har blivit liggande. Ibland har jag tagit fram objektiven och skruvat lite på ringarna, allt går så mjukt och fint, allt andas kvalitet på ett gediget vis.

Sedan 7 år tillbaks är det Fujis kameror som gäller. EOS-systemet hade jag konstigt nog inte alls lika svårt att sälja, det var klumpiga, tunga och bitvis plastiga prylar, inget jag blev riktigt fäst vid. Fuji uppskattar jag främst för att utrustningen är liten, kompakt, lätt och samtidigt designad i ”retro-anda”. Jag trivs med att ha alla rattar och reglage synliga, så som det var före EOS-perioden. Till Fuji har jag samlat på mig ett antal objektiv, så jag behöver inte fler, men ändå så var det något som skavde, mina sysslolösa Canon FD-objektiv. Så nu har jag skaffat en adapter som gör att jag kan sätta mina gamla Canon FD-objektiv på mina Fuji-hus. Roligt!

Samtidigt som det är roligt så är det också lite insiktsfullt. Fujis objektiv är verkligen inte dåliga, varken optiskt eller känslomässigt. Fujicron-serien som jag håller högt har samma känsla som mina gamla Canon FD-objektiv. När jag sätter ett FD-objektiv på ett Fuji-hus så inser jag att det gått snart 40 år. Det ska bli roligt att använda FD-optiken, men det kommer mest att bli på lek. När det blir lite allvarligare, då tar jag förmodligen fram ett Fujicron-objektiv.

Categories:

Tags:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.