Grå starr

Publicerat

För två år sedan, när jag köpte nya glasögon, då fick jag reda på att jag inte kunde få synen korrekt korrigerad på vänster öga pga begynnande grå starr.

Två år senare har läget inte blivit bättre, så i förrgår var jag till Capio Ögon i Globen, på remiss från min husläkare. Jag ville ha koll på ögonen inför ev glasögonbyte. Ögonläkaren började med att kontrollera det öga som jag hade fått starrvarning på. Vi gjorde först en vanlig synkontroll. ”Kör Du bil?” var hans reaktion. Ajdå! Jag såg helt enkelt jättedåligt, mycket sämre än jag förstått. Höger öga var OK, så att köra bil var ju inget riktigt stort problem, men vänster öga behövde åtgärdas. Ytterligare ett antal undersökningar och mätningar gjordes och sedan träffade jag läkaren för en sammanfattning av situationen.

-Du behöver opereras!
– OK.
– Kan Du komma i morgon? Det är förkylningstider, vi har en återbudstid.
– OK.

Igår opererade jag ögat. In och ut ur operationssalen på 17 minuter. Det var helt odramatiskt, det var som att ligga under vatten och titta rakt upp i solen, bar ljus och inget mer. Direkt efteråt var jag mycket ljuskänslig på ögat så det var solglasögon hem. Inför operationen så får man ett medel i ögat som gör att iris blir jättestor. Det sitter fortfarande i. Nu ser jag efter mindre än ett dygn förvånansvärt bra på ögat i mjukt ljus. Lite slöjad är bilden, men det går bort med tiden. Svårare är att jag får in för mycket ljus i ögat pga iris, så jag får ljusreflexer. Ungefär som ett dåligt objektiv. Om 6 – 8 veckor har allt stabiliserats, då kan jag gå till optikern och titta ut nya glasögon.

3 svar på ”Grå starr”

    1. Operatören har valt en lins som har ungefär samma brytningsfel som min gamla lins. Enligt sakkunskapen så funkar det ofta inte bra om man haft glasögon sedan tonåren och så helt plötsligt opereras synfelet bort. Hjärnan gillar inte det. Men redan efter ett dygn så såg jag förvånansvärt bra. Synen är inte stabil ännu på 6 – 8 veckor, men skulle jag testa nu så är mina glasögon lite för starka. Jag ser som en örn just nu, men det ändrar sig säkert under kommande veckor.

      1. Min morsa som hade haft glasögon sedan 10 års åldern, och hade +9 styrkan i sina glasögon, genomgick starroperationen i båda ögonen när hon var 75. Hon var så lycklig över att inte behöva glasögonen längre! Efter ett par år, visade det sig att hon behövde läsglasögon, +1 men det var allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.