Jag har länge haft ett Instagramkonto, men jag har inte använt det aktivt. Nu har några fotografer / kompisar övertalat mig att jag borde vara på Instagram, ”alla andra är ju där”.

För sådär 10 dagar sedan bestämde jag mig för att plocka in en bild om dagen, för att se vad som händer. Jag lärde mig snabbt att hashtagga och inom någon vecka hade jag c:a 150 följare. När jag började använda kontot aktivt hade jag kanske 70 användare som jag fått över tid när kontot var passivt, så jag fördubblade i princip följarantalet rätt snabbt.

Se’n stoppade tillväxten, trots att jag får en handfull nya följare varje dygn. Lika många verkar falla från som det kommer till. Det här är ju inte hela världen, men jag blev lite nyfiken på mekaniken.

Jag skrev en liten blänkare på Facebook och fick snabbt svar från Ola Billmont och Knut Koivisto. Två fotografer med många följare på Instagram, fast med helt olika strategier för vilka dom själva följer. Dom pekade på något som kallas Instagram Shadowban, vilket skulle vara en mekanik som gör mig osynlig under vissa omständigheter.

Men i mitt fall som ny på Instagram så tror jag inte riktigt på den förklararingen. Jag misstänker istället följarfiske. Jag tror det går till ungefär såhär:

  1. Jag får en ny följare.
  2. Jag går in och kollar vem det är och om det inte känns helt fel så följer jag tillbaka, om inte annat så av artighet.
  3. När jag följt så blir jag avföljd av den som startade processen.

Med den här mekaniken kan man samla på sig många följare, samtidigt som man själv inte följer så många, vilket antagligen är kreddigt i vissa sammanhang.

Idag gjorde jag ett experiment, som jag tror jag ska fullfölja. Jag gick in och avföljde ett antal fotografer som jag följt, men där fotograferna jag följer inte följer mig. Jag bockade bort ett 20-tal på test.  Det dröjde inte länge förrän jag fick en kommentar från en fotograf som har 13500 följare, men själv följer 1200. Han beklagade att jag lämnade honom efter bara ett dygn. Jag skrev tillbaks och förklarade varför och samtidigt så skrev jag att jag tycker hans bilder är bra så jag följer honom igen. Får se om han fattar vinken, fast den kanske var subtil.

Categories:

Tags:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.