Nyss hemkommen från OPUS bilbesiktning. Jag har varit iväg och besiktat kärran. Kärror besiktas vartannat år så det är två år sedan sist. Besiktningen kostade 455:-, vilket är jättedyrt om jag beaktar vad dom gör jämfört med besiktning av en bil. Dessutom noterar jag att priset har gått upp 15 % sedan jag för två år sedan besiktade samma kärra på samma besiktningsställe. Jag bara undrar, vad motiverar en prishöjning med 15 %? Vad annat i samhället har blivit 15 % dyrare, vilket skulle kunna motivera att OPUS höjer priset med 15 %?

Det här med avreglering låter så fint när politikerna viker ut texten, men i de allra flesta sammanhang har avreglering och konkurrens inte lett till lägre priser så som politikerna utlovar, utan istället det rakt motsatta. OPUS och dom andra aktörerna lever i någon form av oligopol, det är inte så många aktörer i marknade, så dom kan säkert lätt komma överens om att tillsammans etablera en ny och högre prisnivå från ett år till nästa.

Det är många bra saker inom det offentliga som framför allt borgerliga regeringar på ideologisk grund givit bort till privata aktörer med en prislapp nära på gratis. Gåvor som sedan gåvomottagarna kunnat göra lysande affärer på.

Tags:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.