När Sylvi säger att vi borde …. då är det i regel helt sant. I helgen sa hon: ”Vi borde fixa ett nytt staket mot vår granne Yngve.” Det här är en sak jag skickligt förträngt i flera år, så jag var väl medveten om situationen även om jag inte var speciellt sugen på jobbet. Det staketet som står där idag är minst 70 år, det finns en grind i staketet så att Yngve kunde komma in och leka med Margareta och Britta, barnen som växte upp i vårt hus på 30-40 -talet, så nog är staketet gammalt, dessutom helt slut.

Dag 1

Vi pratade lite och räknade lite och i morse åkte vi till brädgården efter 96 meter tryckimpregnerat trallvirke. Ett villkor från min sida var att jag fick göra det nya staketet i trallvirke, med förhoppning att det ska hålla min livstid ut utan att jag behöver göra något mer.

När vi räknade på virkesåtgång så var antagandet att vi gör ett staket som ser ut som det staket vi har runt resten av tomten, fast inte lika högt. Syftet är ju inte att hindra grannarna att klättra över, utan det handlar enbart om att Krut inte ska kunna smita ut.

Väl hemma lastade vi av kärran, sedan tog jag fram lite verktyg och började såga. Första steget var att kapa bort de rundade kanterna på trallvirket och såga upp de rätta längderna.

Därefter klöv jag längderna så att vi fick fram staketpinnar.

Pinnar som jag sedan spetsade i toppen.

När väl de 160 pinnarna var fixade så gjorde vi en provutläggning för att ta reda om det här alls skulle funka. Jag var skeptisk, men efter att vi lagt ut med de rätta måtten så tror jag det får duga.

Slut på arbetsdag 1.

Nästa moment handlar om att riva det gamla staketet och renovera staketstolparna. Det kommer att ta betydligt längre tid än en arbetsdag.

Dag 2

Vi började dagen med att riva det gamla staketet. Fram med tigersågen och kapa i lagom längder för att det skulle passa bra på kärran.

Järnpinnarna som höll det gamla staketet är OK, men dom var rostiga.

Jag tog fram vinkelslipen och kapade bort vagnsbultarna som höll det gamla staketet, sedan satte jag på en stålborste på vinkelslipen och slipade bort all lös färg och rost.

Sedan grundmålade jag stolparna två gånger.

Efter grundmålningen blev det ett lager hammarlack.

Det fick räcka som dagsverke. Nästa grej blir att skaffa nya vagnsbultar och sedan börja montera skruvreglarna.

Dag 3

Dagen började bra med att jag reparerade en del av muren under det kommande staketet. Muren är gammal och sprucken, så någon större ansträngning var det inte värt, men en säck betong kunde vi i alla fall kosta på för att fylla igen det värsta hålet.

När betongarbetet var avklarat så uppstod problem. Jag monterade kommande skruvreglar tillfälligt med några tvingar. Vi hade köpt hem samma dimension som jag använde när jag byggde det stora staketet runt tomten för några år sedan. Men jag blev inte lycklig med det jag såg.

 • Vänstra bilden är med de skruvreglar vi har använt tidigare. 22×95, dvs vanlig trall.
 • Mittenbilden är med en regel 45×70.
 • Högra bilden är med en ännu klenare regel 45×45.

Det är bara den övre skruvregeln jag byter mellan bilderna. Min spontana reaktion är att den vänstra bilden ger alldeles för dominerande skruvreglar, men det är kanske bara för att jag provar med fyra staketpinnar. Intrycket blir givetvis annorlunda när hela staketet är monterat.

Det blir inget mer jobbat idag, behöver tänka!

Dag 4

Det här blir en långsam dag. Söndag, plus 2:a -dag. Började ändå med en tur till tippen med det gamla staketet. Tippen som normalt sett kan vara en ganska hetsig plats var på söndagmorgonen lugn. Det var jag och en handfull morgonpigga som i makligt tempo kunde kasta det som kastas bör.

Efter tippen svängte jag förbi brädgården efter lite ny skruvregel. Gårdagens fundering om rätt skruvregeldimension slutade med att vi bestämde oss för 70×45. Nu får hela projektet ligga till sig resten av dagen, men i morgon börjar jag montera skruvreglerna.

Dag 5

Måndag, hög tid få till skruvreglarna. Jag och Sylvi fick idag stor hjälp av grannen Yngve, han på andra sidan staketet. Tillsammans sågade, skarvade och monterade vi skruvreglarna som vi ska skruva staketpinnarna på. Det låter som ett litet jobb, men det var allt annat än enkelt, för vi har en underliggande gammal mur att ta hänsyn till. Staketet ska bli så rakt och jämnt som möjligt och samtidigt vara tätt nog neråt så att inte Krut kan smita ut.

I morgon börjar jag skruva fast staketpinnar.

Dag 6

Projektets sista dag. Jag startade skruva fast staketpinnar vid 9-tiden och kl 14 var staketet klart.

Det här gick fortare än jag förväntade mig när jag startade. 6 dagar, varav bara dag 5 får betraktas som en full arbetsdag. Hade jag haft tidspress på mig så hade jag nog kunnat gjort det här ett par dagar snabbare, men varför stressa?

Nu har vi fräscht staket runt hela tomten och Krut kan springa fritt och jaga brevbärarens moped eller vilsekomna katter utan att han tar sig ut.

Tags:

One response

 1. Vilket tålamod!!
  Vilken fantastisk arbetsledare du har i Sylvi.
  Resultatet blev ju fantastiskt bra.
  Finns det några mer ”borde” på din lista från Sylvi?
  Min hustru säger alltid ” ska vi inte….”. Då vet jag att vi = Gert
  Ta hand om er o njut av det fina staketet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.