Simhoppning

Publicerat

Det är roligt att prova på fotografering i olika sammanhang. Till Stockholms Fotoklubb kom en inbjudan från Gunilla Etsare. Hon är simhoppstränare vid Eriksdalsbadet.

Gunilla undrade om vi var intresserade av att fotografera en simhoppstävling. Det var unga och gamla, en del nybörjare en del erfarna. Gemensamt för alla hopparna var glädjen och lusten till simhoppning. Fotograferingen var ”OKad” av de som hoppar samt i förekommande fall av föräldrar, så vi tackade givetvis ja till hennes förfrågan.

Lördagen den 9e juni träffade vi Gunilla utanför badets entré. Det var förvånansvärt få från klubben som tackat jag till inbjudan, men vi som dök upp var desto mer entusiastiska. Gunilla berättade lite om förutsättningarna, dessutom förvarnades vi om att allt går riktigt fort.

När vi gick igenom Eriksdalsbadets entré fick jag känslan av att många vistades där ungefär som på en ungdomsgård. Ungdomsidrott är en väldigt viktig verksamhet som fler borde engagera sig i!

Eriksdalsbadet har ett eget simhoppshus, det runda huset som syns när man passerar förbi med T-bana eller bil. Att gå in i det huset var ungefär som att gå in i ett växthus, hög temperatur och hög luftfuktighet. Men det skiljer sig på en punkt från växthusliknelsen, för det var dåligt ljus. Man kan tro att ljuset är bra och det är det säkert i de flesta sammanhang, men inte för fotografering av hoppare som susar förbi i luften. Jag hade med mig ett allround-objektiv 18-135/3.5-5.6. Jag har använt det tidigare för att fotografera saker som rör sig snabbt och det har fungerat bra, men det var utomhus. Inomhus räckte inte ljusstyrkan riktigt till. Jag hamnade ofta på ISO 6400 och det är lite för högt när man ska fånga detaljerna i kombination med fart. Nu vet jag att jag borde tagit med de snabbaste objektiven jag äger, det är lätt att vara efterklok.

Att fotografera simhopp inomhus är svårt, inte bara för att det går fort utan också för att det är så många störande objekt i bakgrunden. Är det inte människor så är det fönster eller lampor. De bästa simhoppsbilderna är redan tagna och de togs utomhus med himlen som bakgrund. Mitt främsta fel var att jag hela tiden följde simhopparna genom luften. Jag borde ha kompletterat med att också för en stund välja en bakgrund och sedan fotograferat det som råkade passera igenom luften, mot den bakgrunden. Men det tänkte jag inte på i stridens hetta, utan det ser jag när jag kommit hem.

Här finns i alla fall några bilder jag tycker blev hyggliga, bilder där jag lyckades hitta en rensad bakgrund. En slutsats blir att det är väldigt svårt att variera sig!

Invalid or incomplete url supplied

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.