Bröd 3 – Öl

Publicerat

Öl betraktas av många som flytande bröd. Det finns många brödrecept där öl ingår, men de flesta recepten är krångliga. Jag har gjort ett ölbaserat bröd på mitt enkla grundrecept.

Du behöver

En digital köksvåg
En handduk som Du hädanefter betraktar som Din bakhandduk

Ingredienser

10 gram jäst
1 flaska (33 cl) rumsvarm mörkt öl
6 -9 gram salt
370 gram mjöl

 1. Väg upp jäst och salt. Häll på en flaska rumsvarm öl. Rör så att jäst och salt löser sig. Mängderna är viktiga att vara noga med.
 2. Väg upp 370 gram mjöl. Använd vanligt vetemjöl. Häll mjölet i vätskan och blanda ordentligt, det blir en ganska kletig deg. Jag tycker det blir bäst om jag stoppar ner handen i den kletiga degen och blandar ordentligt.
 3. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
 4. Ta tag i degen i en kant och dra ut, vik sedan över mot mitten. Upprepa detta runt hela degen så att Du på detta vis vänder runt degen.
 5. Låt jäsa 30 minuter.
 6. Ta tag i degen i en kant och dra ut, vik sedan över mot mitten. Upprepa detta runt hela degen så att Du på detta vis vänder runt degen.
 7. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
 8. Ta tag i degen i en kant och dra ut, vik sedan över mot mitten. Upprepa detta runt hela degen så att Du på detta vis vänder runt degen.
 9. Låt jäsa 1 timme.
 10. Lägg ut bakhandduken och mjöla den ordentligt. Stjälp ut degen på handduken.
 11. Sträck ut degen så den blir en rektangel, ungefär en A4-stor. Vik ena kortsidan mot mitten och vik sedan över den andra kortsidan så att formen antar en limpa. Vänd hela paketet så att vikningen hamnar neråt. Justera limpans form om Du inte är nöjd, det går att bråka lite med degklumpen. Vik sedan över handduken så att den följer brödets form. Låt paketet jäsa 45 minuter.
 12. Sätt en bakplåt mitt i ugnen och en extra metallplåt / skål i botten. Värm i god tid ugnen till 250  grader. Bakplåten ska bli varm.
 13. När 45 minuter gått, ta fram ett bakplåtspapper och rulla över den gästa degen på papperet. Vikskarven ska nu hamna uppåt. Om Du vill kan Du nu också skära skåror i brödet med en vass kniv för att styra hur brödet skall spricka.
 14. Ta ut den varma plåten och lyft över bakplåtspapperet med limpan. In i ugnen, på mitten. Häll 1 dl vatten på den undre plåten / skålen så att det bildas vattenånga. Grädda i 15 minuter.
 15. Ställ efter 15 minuter ner värmen till 200 grader och öppna samtidigt ugnsluckan för att vädra ut vattenångan. Grädda ytterligare 15 minuter. Du kan vädra en extra gång efter 7 – 8  minuter för att få ut ev vattenånga samt kyla ner ugnen lite.
 16. Efter 30 minuter i ugnen lyfter Du ut brödet som får svalna på galler.

Många saker är lika jfrt med recept 2, men öl som vätska och lite mindre mängd mjöl. Öl har inte samma förmåga att ta åt sig mjölet som vatten eftersom ölet redan är lite ”grumlat”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.