Det här är en variant på receptet jag berättade om i förra inlägget. Det kräver lite mer jobb från bagarens sida, men det ger ett ännu luftigare och i mitt tycke godare bröd.

Du behöver

En digital köksvåg
En handduk som Du hädanefter betraktar som Din bakhandduk

Ingredienser

10 gram jäst
300 gram kalt vatten
6 -9 gram salt
390 gram mjöl

 1. Väg upp jäst, vatten och salt. Rör så att jäst och salt löser sig. Mängderna är viktiga att vara noga med.
 2. Väg upp 390 gram mjöl. Använd vanligt vetemjöl, jag har testat vetemjöl special men det ger inget extra. Häll mjölet i vätskan och blanda ordentligt, det blir en ganska kletig deg. Jag tycker det blir bäst om jag stoppar ner handen i den kletiga degen och blandar ordentligt.
 3. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
 4. Ta tag i degen i en kant och dra ut, vik sedan över mot mitten. Upprepa detta runt hela degen så att Du på detta vis vänder runt degen.
 5. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
 6. Ta tag i degen i en kant och dra ut, vik sedan över mot mitten. Upprepa detta runt hela degen så att Du på detta vis vänder runt degen.
 7. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
 8. Ta tag i degen i en kant och dra ut, vik sedan över mot mitten. Upprepa detta runt hela degen så att Du på detta vis vänder runt degen.
 9. Låt jäsa 1 timme.
 10. Lägg ut bakhandduken och mjöla den ordentligt. Stjälp ut degen på handduken.
 11. Sträck ut degen så den blir en rektangel, ungefär en A4-stor. Vik ena kortsidan mot mitten och vik sedan över den andra kortsidan så att formen antar en limpa. Vänd hela paketet så att vikningen hamnar neråt. Justera limpans form om Du inte är nöjd, det går att bråka lite med degklumpen. Vik sedan över handduken så att den följer brödets form. Låt paketet jäsa 45 minuter.
 12. Sätt en bakplåt mitt i ugnen och en extra metallplåt / skål i botten. Värm i god tid ugnen till 250  grader. Bakplåten ska bli varm.
 13. När 45 minuter gått, ta fram ett bakplåtspapper och rulla över den gästa degen på papperet. Vikskarven ska nu hamna uppåt. Om Du vill kan Du nu också skära skåror i brödet med en vass kniv för att styra hur brödet skall spricka.
 14. Ta ut den varma plåten och lyft över bakplåtspapperet med limpan. In i ugnen, på mitten. Häll 1 dl vatten på den undre plåten / skålen så att det bildas vattenånga. Grädda i 15 minuter.
 15. Ställ efter 15 minuter ner värmen till 200 grader och öppna samtidigt ugnsluckan för att vädra ut vattenångan. Grädda ytterligare 15 minuter. Du kan vädra en extra gång efter 7 – 8  minuter för att få ut ev vattenånga samt kyla ner ugnen lite.
 16. Efter 30 minuter i ugnen lyfter Du ut brödet som får svalna på galler.

Många saker är lika jfrt med det första receptet, men hela limpbaket går fortare eftersom Du använder 10 gram jäst istället för 3, samtidigt som Du måste passa processen och vika brödet tre gånger.

 

Tags:

No responses yet

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.