Bröd 1

Publicerat

Hustrun har bakat vårt matbröd i många år, det har blivit tusentals tekakor som vi ätit upp. Hembakat bröd är bättre än köpebröd, det inser vi varje gång vi står framför brödhyllan i butiken, men jobbet att göra 25 tekakor ska inte underskattas. Jag har länge tänkt att jag borde försöka jag med, det är ju så på modet att män ska baka bröd. Eller kanske om det redan hunnit bli omodernt.

I Stureby bor Martin Johansson som bloggat och även skrivit böcker om brödbakning. Hans bok ”Enklare bröd” har varit inspirationen.

Min erfarenhet är att ju enklare jag gör, desto bättre blir det. Jag har hittat ett recept som jag varierar med olika mjölsorter och det fina i kråksången är att det krävs så liten insats, tiden gör jobbet.

Du behöver

En digital köksvåg
En handduk som Du hädanefter betraktar som Din bakhandduk

Ingredienser

3 gram jäst
300 gram kalt vatten
6 -9 gram salt
390 gram mjöl

 1. Börja tidigt på morgonen eller sent på kvällen.
 2. Väg upp jäst, vatten och salt. Rör så att jäst och salt löser sig. Mängderna är viktiga att vara noga med.
 3. Väg upp 390 gram mjöl. Använd vanligt vetemjöl, jag har testat vetemjöl special men det ger inget extra. Häll mjölet i vätskan och blanda ordentligt, det blir en ganska kletig deg.
 4. Ställ bunken i rumstemperatur och täck med Din bakhandduk. Låt stå  över dag eller över natt.
 5. Efter 8 – 12 timmars jäsning lägger Du Din bakhandduk på arbetsbordet. Mjöla handduken ordentligt och stjälp upp den lösa degen, som nu ska ha jäst och blivit luftig.
 6. Sträck ut degen så den blir en rektangel, ungefär en A4-stor. Vik ena kortsidan mot mitten och vik sedan över den andra kortsidan så att formen antar en limpa. Vänd hela paketet så att vikningen hamnar neråt. Justera limpans form om Du inte är nöjd, det går att bråka lite med degklumpen. Vik sedan över handduken så att den följer brödets form. Låt paketet jäsa 45 minuter.
 7. Sätt en bakplåt mitt i ugnen och en extra metallplåt / skål i botten. Värm i god tid ugnen till 250  grader. Bakplåten ska bli varm.
 8. När 45 minuter gått, ta fram ett bakplåtspapper och rulla över den gästa degen på papperet. Vikskarven ska nu hamna uppåt. Om Du vill kan Du nu också skära skåror i brödet med en vass kniv för att styra hur brödet skall spricka.
 9. Ta ut den varma plåten och lyft över bakplåtspapperet med limpan. In i ugnen, på mitten. Häll 1 dl vatten på den undre plåten / skålen så att det bildas vattenånga. Grädda i 15 minuter.
 10. Ställ efter 15 minuter ner värmen till 200 grader och öppna samtidigt ugnsluckan för att vädra ut vattenångan. Grädda ytterligare 15 minuter. Du kan vädra en extra gång efter 7 – 8  minuter för att få ut ev vattenånga samt kyla ner ugnen lite.
 11. Efter 30 minuter i ugnen lyfter Du ut brödet som får svalna på galler.

Variation på det här enkla receptet:

Ta 310 gram vatten istället för 300. Degen blir ännu kletigare och svårare att hantera, men brödet blir lite luftigare och får större blåsor.

En annan variation handlar om att byta ut en del av mjölet. Tänk 90 + 300 gram , där 300 gram alltid är vetemjöl. De 90 gram Du byter ut kan istället vara durumvetemjöl, dinkel eller varför inte rågmjöl. Jag har även provat havre, men det blev inte lika bra, för mycket havregrynsgröt. Korngryn som jag förkokat har jag också testat, men det blev inte annorlunda än vetemjöl, så det kändes inte som mödan värt.

En tredje variant handlar om jäsningen. Jag har på senare tid låtit brödet jäsa 6 timmar i bunken och sedan ytterligare 1,5 timmar inslagen i handduken. Tycker det blir väldigt bra bröd av den metoden också.

Lycka till med brödbaket. Berätta gärna hur det går!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.