Nästa utställning

Idag (23 april) har jag varit in till stan och hämtat mitt bidrag till Fria Fotografers Filial på Kulturhuset. Utställningen har hängt i nästen två månader, men idag tog det slut.

Som det ser ut just nu så kommer det att dröja väldigt länge innan jag ställer ut igen, om ens aldrig. De senaste 10 åren har jag ställt ut vid 24 olika tillfällen om jag räknar rätt. Min känsla är att det inte är värt ansträngningen. Det är dyrt att ställa ut. Inte dyrt i form av pengar men i form av tid. Att ta fram en utställning, printa och montera, samt också göra en bok som tillhör utställningen är ett projekt som kanske tar tre månader, fotograferingen oräknat. Det går säkert att göra snabbare, speciellt om jag skippar boken, men det tar tid för mig att göra utställningsförberedelserna.

Varför jag tycker att det inte är värt ansträngningen är för att det inte tar mig vidare som fotograf. Mina vänner kommer och tittar, är utställningen om ett intressant ämne kommer ofta också en eller några tidningar, men se’n händer inget mer. De som jag gärna skulle se som utställningsbesökare, de som skulle kunna knuffa mig vidare på ett eller annat vis, de kommer inte. Jag har kanske för höga förväntningar i kombination med för dåligt utställningsmaterial, men slutsatsen blir ändå densamma. Det är knappast värt ansträngningen.

Nu har jag varit med på FFF 2018, som är en stor publik utställning. Det finns några Plank under sommaren, men där kommer jag inte att vara med. Mitt material duger inte och jag tänker inte köpa mig en plats för att få umgås i kretsar där jag tydligen inte hör hemma annat än via betalning.

Mitt introverta jag kommer att få ta mer plats i fortsättningen. Jag fattar alltmer hur Vivian Maier tänkte när hon plåtade för sig själv. Om mina bilder kommer att synas på någon mer utställning 2018 så kommer jag att vara en förvånad utställare. Istället ska jag sätta samman en eller kanske två böcker med det material jag har liggande. Att göra böcker är inte så dumt. Via pliktexemplarhanteringen så blir jag i vissa avseenden ”odödlig”, något som jag i andra avseenden är smärtsamt medveten om är fel.

Lämna ett svar

nitton − nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.