Ansel Adams zon-system

Jag gjorde fel igår, jag kommenterade en nyfunnen Facebookväns inlagda fotografi. Min kommentar kan kokas ner till att jag tyckte bilden var alldeles för mörk,  att jag gillar en mer traditionell gråskala och att jag ofta tar hjälp av Ansel Adams zon-system när jag gör mina svartvita bilder. Efter några inlägg fick jag reda på att jag inte var inbjuden till bildkritik, plus att ”vännen” inte visste vad det var för zon-system jag refererade till.

Nähä. Jag tog givetvis genast bort mina rader, samtidigt som jag blir alltmer fundersam på varför man lägger upp bilder på Facebook. Vilka är bevekelsegrunderna? Handlar det enbart om att räkna hem ett antal lättvunna ”Bra bild!” -kommentarer från den nära vänkretsen? Nåväl, det kan kvitta. Hur länge den här ”vänskapen” håller i sig återstår att se, men jag tycker fortfarande att dagens mode kring svartvita bilder där huvudprincipen är ”fyra nyanser av svart” känns väldigt konstig. Är det för att man inte har något att berätta med bilden som man gör den sotsvart och ”mystisk”?

Är det någon som är nyfiken på vad Ansel Adams zon-system innebär så finns mycket att läsa på nätet, ex.vis här. För de som använder Silver EFEX Pro så finns zon-systemet inbyggt i den produkten, men det vet Ni antagligen redan.

Lämna ett svar

9 − sex =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.