Livet efter Adobe, del 5

Jag tror jag snart har uttömt möjligheten att hitta en väl fungerande lösning med bildbehandlingsprogram utanför Adobe-världen. I alla fall i skrivande stund (feb 2018). Det är många som försöker erbjuda ett fullfjädrat alternativ, men det är ingen som lyckas. Närmast av alla är utan tvekan CaptureONE. Det här är Adobe mycket väl medvetna om. Dom började med låga prenumerationspriser på LR + PS, men vad händer nu? Jag följer diskussionen i flera grupper i sociala media och på Facebook kom ett ”nödrop” från Australien:

Tim De Los Reyes I’m very wary of Adobe’s rising subscription fees (in Australia it hiked up as much as 240% in a 4-yr period) and may be looking for alternatives in the near future. I’m surprised that there hasn’t been a open raw standard format for photography yet.

Starategin just nu blir att hänga kvar vid de köpta licenserna (LR 6.14 och PS CS6), vårda dessa licenser ömt och samtidigt försöka påverka de alternativa leverantörerna att utveckla det som saknas. Just nu är jag som ”en igel” på Macphun (Luminar2018) och Alien Skin (Exposure X3). Båda alternativen har många fördelar, speciellt Exposure X3, men båda sakar perspektivkontroll. Möjligheten att räta upp störtande linjer är en funktion som i alla fall jag inte kan leva utan. CaptureONE har Keystone-funktionalitet i sin programvaram så där finns lösningen. Men jag väljer ändå att avvakta lite, avvakta och se vad de övriga aktörerna gör. Så länge som LR 6.14 fungerar samtidigt som jag inte köper någon ny kamera så är det ingen ko på isen. Bra dock att veta att CaptureONE finns, den dag jag totalkroknar på Adobe.

 

Lämna ett svar

9 − 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.