The Italian job

Publicerat

Jag skrev för en tid sedan om en kontrovers med våra sophämtare här i Stureby. Går att läsa här. 20140925_130033

Vilket monumentalt misstag det är att klaga! Mellan början på juni och början på augusti så tömdes inte kärlet alls. När lukten blev för påträngande i sommarvärmen påtalade vi detta och krävde restitution på fakturan eftersom tjänsten inte utförs. Då tömdes kärlet 5 augusti och vi fick reda på att om dom gör fel tre gånger så får vi 20:- avdrag på fakturan. Kändes ju rimligt ;-)!

Därefter ingen tömning innan vi åter igen den 23 september påtalade bristen. Då hävdades att kärlet inte stod på rätt plats när dom körde förbi i slutet på augusti. Ord står mot ord men det är givetvis ”bull”. Kärlet står alltid på samma plats på vår tomt. Åter igen kom specialtömning idag. Då ställer dom inte tillbaks kärlet där det ska stå. Grinden lämnas dessutom öppen. Två fel av två möjliga och det är precis det här vi hela tiden påtalat. Ställ tillbaks kärlet på tomten och stäng grinden, vi har hund som inte ska ta sig ut på gatan!

Sammanfattningsvis, man kan inte vinna. Dom sänker en snabbt ner på sin egen låga nivå och så vinner dom på rutin. Hur ska vi kunna vinna mot den här typen av monopolistiska motståndare? Vi får istället vara tacksamma för att vi får betala en faktura och för att vi ibland får sopkärlet tömt. I slutänden har vi förlorat all värdighet, vi står ångerfulla inför det faktum att vi klagade. I stunder som dessa blir man riktigt borgerlig. Ordentlig konkurrens, flera aktörer, fritt byte av leverantör. Det är ord som osökt kommer upp i mitt huvud.