Tänk om det man trott på inte längre stämmer

Så länge som jag fotograferat digitalt med systemkamera så har jag med en druckens envishet hävdat att man måste fotografera i raw-format. Jag fotograferar ju nästan uteslutande på gatan och jag vet att ex.vis Micke Berg hävdar att det är onödigt med raw för han ser ingen skillnad, men jag har ändå hållit fast vid att det är raw som gäller. Då har man alla chanser att justera i efterhand. Många gånger har jag också lyckönskat mig själv till att ha raw-filen, så över tid kan jag inte hävda att jag har fel.

Sedan några år kör jag Fuji som gatufotokamera och det senaste förvärvet är en X-T1. Det finns många artiklar på nätet som höjer Fujis jpg-hantering till skyarna. Bilderna ska visst bli så där helt fantastiska enligt många sagesmän och kvinnor. Så jag tänkte att man får väl inte vara sämre karl än att man vågar testa. Det jag inte dör av lär ju göra mig starkare. Vi tog hunden ut till Hellasgården, ett friluftsområde i Nacka, jag satte kameran på bästa jpg och så började jag fotografera. Jag som absolut inte är naturfotograf. Men ska man testa Fujis fantastiska jpg-hantering så antar jag att det är färg som gäller och det hittar jag efter hundpromenaden.

Nedan kommer några testbilder som jag krympt till 1100×1100 för att bli hanterbara. Bilderna presenteras parvis, den vänstra är direkt ur kameran, den högra med lite ”normala” justeringar i Lightroom. Klicka på den bild Du vill studera närmare.

_DSF0408_DSF0408-2

 

 

 

 

_DSF0409_DSF0409-2

 

 

 

_DSF0444_DSF0444-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_DSF0451_DSF0451-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har ett 50 tal exempel, men det här kan räcka. Kan man dra några slutsatser av mitt lilla enkla test? ”Det beror på”, är väl som vanligt det kloka svaret, eftersom det innehåller en reservation. Men om jag skulle avtvingas ett omdöme så blir det att jpg duger. Det jag ser i bilderna är vissa partier som är helt igensotade och vissa helt utfrätta, men det dynamiska omfånget är så stort så dessa partier är inte alls ohanterbara.

En faktor som onekligen talar för jpg är om man som jag konverterar det allra mesta till svartvitt. Ansel Adams 11 zoner går mycket väl att hantera inom ramen för de jpg-filer Fuji levererar. Dessutom kan man i jpg utnyttja kamerans filmsimuleringsfunktion och experimentera med att låta kameran själv göra svartvit eller vad man nu önskar experimentera med._DSF0458-Redigera

Men vill man ha fullständig säkerhet i hanteringen och total frihet i efterbearbetningen då är det givetvis tryggare att köra raw.

En reaktion på ”Tänk om det man trott på inte längre stämmer

  1. Trevlig blogg och ett intressant inlägg. Min erfarenhet är att Fujins Jpg:ar är bättre än lightrooms.
    Kör ändå med raw och gör jpgar i kameran av bilder jag vill använda på nätet direkt.
    //Leif

Kommentarer är stängda.