Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) anser att bäst före-märkning på matvaror bidrar till det ökade matsvinnet, allt enligt Aftonbladets nättidning 19/5-2014. Inte alltid, vill jag påstå.

Vi var uppe till stugan i veckan. Inte alla som använder stugan städar så väl innan dom åker. Bland kvarlämnad mat hittade vi en påse Hönö Skärgårdskaka._MG_6700

 

Det står ”Bäst före 19 Aug” på påsen. 2013, alltså. Så påsen som är oöppnad är 9 månader gammal och innehållet visar ingen ålderspåverkan alls. Vi var noga med att inte röra förslutningen. Endera är det en eloge till Pågen för att dom har operationssalshygien i bageriet, dvs ingenting som kan starta förruttnelse finns i påsen. Eller annars har dom joxat in en massa E-prylar som stoppar mögel.

Nu har vi satt igång ett långtidsexperiment. Påsen förpassades till kallförrådet och så satte vi en lapp på påsen._MG_6703

På lappen står det ”RÖR EJ! Vi utför ett experiment om åldrandets påverkan på köpt bröd. Hittills ingen påverkan! Brödet köpt aug 2013.”

I samma låda som vi hittade Hönö Skärgårdskaka låg två Sarah Bernhardt-bakelser. Dom är en helt annan historia.

Tags:

One response

  1. Hej Hans, jag heter Boel och är kommunikationschef på Pågen. Det är helt enkelt så att vi bakar i en extremt ren miljö, där vi filtrerar luften så att minimalt med mögelsporer kommer in, och där ingen rör vid bröden mellan ugn och påse. Kombinerat med en bra förpackning och ett bröd som fått svalna ordentligt innan det paketeras kommer helt enkelt inga mögelsporer åt brödet – och det möglar inte. Det kan vara intressant att veta att vi bakar allt vårt matbröd utan konserveringsmedel. Hoppas det gav lite klarhet i din fundering, annars får du gärna höra av dig. Ha en fin dag!

    Boel Lagerwall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.