Man slås ibland över livet som gick. En av mina Facebookvänner Micke Rip Borg la ut en bild på en tidig miniräknare, som enligt handboken kallades funktionsdosa. Då vevade nostalgikvarnen givetvis igång.

Drar mig till minnes 1972, på statistikinstitutionen vid karlstadsfilialen av Göteborgs Universitet. Ja, det var innan Karlstad blev eget universitet. På statistikinstitutionen brottades vi med de kända metoder som ingick i den dåvarande 20-poängskursen. Numera kallas den A-kurs och är på 30 poäng. Det går inflation även i universitetspoäng. För att klara beräkningarna erbjöds räknesnurror, och så hade läraren en elektronisk räknare. Det var en 30x30x10 cm stor låda med en liten knappsats och ett fönster som lystes upp av siffror som alla var formade av tunna trådar. Räknaren klarade de fyra räknesätten, plus kvadrat och kvadratrot. Det var 1972.

Julen 1975 packade jag upp julklappen från mamma och pappa._DSF8664

Det hade gått tre år och nu fanns miniräknaren! Den kostade c:a 500:- och det var mycket pengar i en arbetarfamilj. Den är antagligen köpt på Domus, ett varuhus som brann ner 27 oktober 1999. Den här räknaren hade jag med mig genom min utbildning och en bra stund senare i livet. Men den blev givetvis omodern och lite ”mossig”, den fick lämna plats för en mycket mer tuff räknare från HP.

När jag läst vad Micke skrev om sin funktionsdosa blev jag ”tvungen” leta upp min gamla räknare som givetvis fortfarande fungerar. Nostalgivärdet är enormt högt.

Jodå, HP-räknaren fungerar också. Det är en så’n där krånglig pryl med polsk notation som jag inte längre begriper mig på. Men räknaren från Citizen förstår jag fortfarande.

 

Tags:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.