Patron ur!

_DSF5457Alla som gjort lumpen vet att man då inte har några skott kvar i bössan. Om en vecka blir det ”patron ur” för Krut. Han kastreras.

Vi har funderat mycket på det här, försökt analysera för och emot. Ibland tänker man alldeles för mycket också, men vi har kommit fram till att det är bäst för honom att slippa allt som hänger samman med testosteronpåverkan.

Krut är alldeles för stor enligt de bitvis fåniga regler som hittats på av Svenska Kennelklubben. Krut väger 7,8 kg och är 36 cm över manken. Hela hunden är 30% större än andra russlar vi möter i hundhagen. Han är stark, välproportionerlig, vänlig och positiv. En kanonhund, tycker vi. Det är skittrist att alla hans goda egenskaper inte skall föras vidare till nästa hundgeneration, men går vi till en hundutställning med honom så får vi bara veta att han är för stor. Så Krut kan aldrig bli meriterad på något vis, därför blir han ingen avelshane, hur bra hund han än är.

Är det då juste mot en hund att han ska få gå och nosa på alla pissfläckar och vara olycklig när någon löpande tik finns i grannskapet, helt utan möjlighet att få utlopp för alla drifter? Eller som i rastgården hänga som en Fjällrävenryggsäck på de tikar som nyligen löpt och som fortfarande doftar OEMOTSTÅNDLIGT? Krut kommer ju aldrig att bli vald som avelshane, hans enda chans är ju en tjuvparning. Vi tycker inte det är juste. Speciellt som hundar inte har den typ av sexliv som människor. Hundar parar sig ju bara för att fortplanta rasen. Därför åker kulorna och Krut blir förhoppningvis av med de starkaste drifterna. Vissa beteenden kommer alltid att finnas kvar, en han blir i alla fall inte helt korsögd när han träffar tjejer.

En annan sida av kastreringen är att Krut inte längre kommer att uppfattas som en konkurrent om tjejerna när det finns många hanar i rastgården. Förhoppningsvis blir han ett neutrum i relation till andra och fysiskt starkare hundar. Då slipper han stryk.

Vi vet att många är för kastrering men också att det finns många emot. Hunden kan bli tjockare, han kan få sämre päls, osv. Se’n finns de som helt enkelt tycker det är taskigt. Hade Krut varit en hankatt så hade ingen tyckt annat än att det varit naturligt och hur många törs gå in i boxen till en okastrerad hingst?  Vi kastrerar vissa djur helt naturligt, men med hundar reser många tvivel. Vi vet inte riktigt varför. Kanske är det för att hundarna är oss så nära. Vi tror att Krut kommer att bli lite lugnare, men ändå samma positiva och trevliga kille. Som äldre herre slipper han dessutom alla sjukdomar som hänger samman med testosteron, ex.vis prostataproblem. Bara en så’n sak….