Kategoriarkiv: Fotografiblogg

Alamy

Jag har i flera sammanhang sagt att det inte är lönsamt att engagera sig i en bildbyrå. För mycket jobb, för lite utdelning.

Men ”plötsligt händer det”. Jag har haft 364 bilder liggande på Alamy sedan 2010. Sålde två bilder 2012 och så i år säljs 4 bilder för $170. Jag får behålla hälften, utan att göra någonting. Tror nog jag är på väg att omvärdera Alamy. Dom har radikalt förenklat gränssnittet så det är inte svårt att lägga in lite bilder där när jag ändå är igång.  Så varför inte prova 2017?

alamy

SLUSSEN på Books on Demand

För två år sedan gjorde jag en bok om Slussen. Boken lanserades på utställningen med samma namn. Boken gjordes på Blurb och blev dyr, trots besparingsåtgärder som häftning istället för bindning.

När jag för ett år sedan skulle göra ”Strövtåg i Gamla Stan” så bytte jag leverantör. Det skulle blivit ohanterligt dyrt att göra den boken på Blurb. Efter många ”om och men” hittade jag Books on Demand som blev min nya tryckare, tillika förlagstjänst. Det var ett mycket lyckat beslut.

När jag gjorde Slussen-boken så tog jag hem ett antal böcker som sålts efter utställningen. De sista gick på min utställning på Atlejé Uggla.

Att beställa fler böcker på Blurb kändes uteslutet, Blurb har blivit ännu dyrare och kronan har tappat ytterligare styrka i förhållande till dollarn, så jag flyttade helt sonika över min bok om Slussen till Books on Demand. Det är samma bokinnehåll som tidigare, men nu i kvadratiskt format.

Boken finns att beställa från den 9:e december, så den kanske kan bli julklapp till Slussen-vänner i när och fjärran. Bokens pris, inbunden med trådbindning, med hårda omslag och tryckt på 200 g blankt papper blir 250 sek.  Gå till BoDs bokhandel och skriv in mitt namn under detaljsök, så dyker mina två böcker upp.

_dsf6799

Klubbmästare 2016

I tisdags blev jag Klubbmästare 2016 i Stockholms Fotoklubb. Det var inget jag räknat med, för konkurrensen är stenhård. Inför sista etappen fanns ett 10-tal fotografer som teoretiskt kunde vinna, allt beroende på hur sista etappen avlöpte.

Det var extra roligt att jag lyckades hålla alla bakom mig i år eftersom alla teman fungerat att tolka med gatufotografins bildspråk.

fotoklubbkm2016-03 fotoklubbkm2016-02

Foto Clas Åberg

På Ateljé Uggla i september

Affisch Skärmklipp

”The not yet famous gallery” kallar Mats sitt lilla galleri med svartvitrutigt golv. Det är inte helt utan fjärilar i magen jag förbereder mina bilder till utställningen i september. Aldrig tidigare har jag låtit någon annan bestämma vilka bilder som skall visas, men den här gången har Mats Burman valt.

Vernissage på en torsdag är också nytt, men det kan mycket väl fungera, för konkurrensen är ju inte lika mördande. Jag slipper konkurrera med tacos och fredagsmys, likväl som jag slipper konkurrera med alla andra som har vernissage på lördag.

Så välkommen till en vernissage med svartvita gatufotobilder torsdagen 1 september kl 17-20.

Texten flyttas hit och kompletteras för att enkelt kunna hittas via menyn Utställningar.

PLANKET 2016

13987555_1042498759132476_3861979922174134392_o

Det som hände före utställningsdagen

Jag fick en inbjudan på Facebook. En inbjudan som antagligen skickades mycket brett från en person jag enbart är Facebook-kompis med. Men tack för det breda utskicket, för jag hade inte koll på att Christer ”Fjellis” Fjellman anordnade en GERiLLA -version av det berömda PLANKET. När jag anmälde intresse och fick en meter så var det ett 70-tal som redan anmält sig före mig och det dröjde inte många dagar förrän det var smockfullt.

Nu, en dryg vecka före utställningsdagen pågår en febril aktivitet såväl fysiska som i de sk socala media. Det kommer att bli stort! Här kommer att visas bilder av allehanda slag. Allt från Lennart Nilsson (ja, det är Lennart Nilsson 93 år) till mobilbilder från fotografer i början på sitt fotografiska skapande.

För att dra ett litet strå till stacken har jag anmält mig som volontär, vi är totalt 8 st volontärer som ska hjälpa ”Fjellis” och det lär han behöva, för arrangemanget har blivit jättestort, 140 fotografer om jag inte missuppfattat bokningsläget. Men det är inte ”Fjellis” eller vi volontärer som det här hänger på utan det hänger på alla som är med. Alla måste hjälpa till i allt, till dess vi lämnar planket lika snyggt och städat som det var innan vi började.

”Fjellis” formel för framgång bygger på ”less is more”, dvs få men slående bra bilder. Jag håller för närvarande på att våndas kring de sex bilder jag valt ut och printat. Vi får se om det blir några ändringar eller om bilderna kommer att ”överleva” ytterligare en veckas våndor. För att vädersäkra materialet kommer jag att laminera bilderna, då tål dom både regn och hagel, men frågan är om jag inte också borde lamineras om vi får oväder.

————–

Texten flyttas hit för att enkelt kunna hittas via menyn Utställningar. Blir enklare att hitta texten på det viset.

En epok tar slut

DSCF5135Jag har ställt ut hos Gunnel på Gunnels Krog vid fyra tillfällen, senast i mars-april 2016 med ”Strövtåg i Gamla Stan”.

Men nu är det slut för Gunnel säljer krogen. Snabbt går det också, redan i mitten på juli är det över.

Det har varit roligt att ställa ut hos Gunnel! Jag tycker ofta det är en fördel att ställa ut på en restaurang, för dit kommer det nya kunder varje kväll. Dom kommer för att äta och som bonus får dom ta del av det som hänger på väggarna.

Tack Gunnel för att jag fått ställa ut hos Dig! Hoppas Du kommer att trivas med tillvaron som pensionär, fast jag tvivlar på att Du kommer att sitta still speciellt länge.

Efteråt

Så var det vardag igen, efter helgen och efter vernissagen som var i lördags. Man jobbar och jobbar för ett ögonblick då allt möter publiken. Efteråt blir det tomt.

Ted Gärdestad skrev passande:

”När showen är slut
Och pianot rullas ut
Så är jag ensam, lika ensam
Som jag var förut”

Men vadå ensam. Jag har lika många kompisar idag som jag hade i fredags. Det kom väldigt många på vernissagen, långt många fler än vad brandmyndigheten skulle godkänt. Väldigt många som jag inte hade en aning om skulle komma, dels kompisar från förr, dels helt okända. Båda lika roligt. Och som vanligt saknades många FOMO-människor, människor som anmält att dom skulle komma men där ”något annat” prioriterades.

Nu ska jag skicka efter fler böcker från förlaget, för hos mig blev det helt renskrapat efter lördagens försäljningsframgång. Bl.a. har jag en beställning som ska skickas till USA. Sedan vidtar förberedelser för min del i en utställning på GalleriTU i april och så har jag Ateljé Uggla i september.

Plus trädklippning, måla om huset, byta olja och besikta MGn, osv. DSCF4969-Redigera-2Vardagens små bestyr har fått stå tillbaks ett tag, dags att jobba ikapp.

Anarki

_DSF3949

Inför min utställning så har jag den senaste tiden ägnat mig åt analog marknadsföring, dvs på gammalt vanligt vis sätta upp affischer och dela ut små vernissagebilder. Att hitta fungerande anslagstavlor är numera svårt, nästan omöjligt. På min vandring mellan olika platser där affischen kan anslås hamnade jag i Kulturhuset och blev av en ytterst ”snipig” person anvisad anslagstavlan mellan hissarna på bottenvåningen. Det var den enda plats som fanns där jag kunde anslå min utställning. På den anslagstavlan råder anarki, så då får man väl leva med det och ta seden dit man kommit. Mitt på, blir det bra?

_DSF3950